Referendum pentru intrarea României în zona euro, în 2017

Premierul Victor Ponta susţine că în anul 2017 sau 2018 ar putea fi organizat un referendum pentru intrarea României în zona euro, "dacă suntem pregătiţi pe partea tehnică".

Adăugat: 4 Iunie 2015
Ultima actualizare:4 Iunie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Un referendumul pentru intrarea României în Zona Euro va fi organizat eventual în 2017 sau 2018, dacă vor fi îndeplinite condiţiile tehnice pentru adoptarea monedei unice europene, a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul a precizat că nu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema organizării unui referendum în privinţa aderării la Zona Euro.

"Nu, cu referendumul nu am apucat să discutăm (...) Cu siguranţă, însă, nu se pune problema să avem acum. O să vedem în 2017, 2018, dacă suntem pregătiţi pe partea tehnică, şi va fi o decizie politică atunci. Mai avem vreo trei ani până atunci", a declarat Ponta, la ieşirea de la Conferinţa Regională Euromoney pentru Finanţe şi Investiţii pentru Europa de Sud-Est.

Ponta a adăugat că  în opinia sa,un referendum privind aderarea României la Zona Euro ar fi un lucru foarte bun.

"După ce preşedintele Iohannis va organiza consultări cu Guvernul, cu Parlamentul, cu Banca Naţională, cu sindicate, patronate, cu siguranţă trebuie să facem un mic grup tehnic care să facă un 'to do list', o chestie foarte clară, ce paşi avem de făcut pentru a îndeplini toate condiţiile cerute de tratate în a deveni membri ai Zonei Euro. Iar, din punctul meu de vedere, strict politic, cred că ar fi un lucru foarte bun ca, înainte de a intra efectiv, în 2019 ( în Zona Euro - n.r.) să avem şi un referendum (...) Referendumul, după cum ştiţi, îl convoacă preşedintele, dar mie mi se pare o idee bună, pentru că totuşi e o schimbare extrem de importantă", a mai declarat premierul Victor Ponta.

El a adăugat că aderarea la euro este sustenabilă şi că termenul de îndeplinire a acestui obiectiv rămâne 1 iulie 2019, când România va prelua preşedinţia Uniunii Europene.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
4 Iunie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza