Rectificarea bugetară, în atenția Comisiilor de buget-finanţe

Proiectul de rectificare bugetară intră în atenţia Comisiilor de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat.

Adăugat: 16 Septembrie 2020
Ultima actualizare:16 Septembrie 2020

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul de rectificare bugetară intră în mai puţin de două ore în atenţia Comisiilor de buget-finanţe din Camera Deputaţilor şi Senat pentru raportul final înainte de votul în plenul parlamentului, pe care PSD, care deţine majoritatea, ar vrea să îl programeze săptămâna viitoare.

Proiectul a fost deja modificat semnificat de social-democraţi, care au reintrodus, de exemplu, creşterea pensiilor cu 40%. Liberalii, aflaţi la guvernare, acuză o creştere nesustenabilă a cheltuielilor bugetare şi avertizează că vor sesiza Curtea Constituţională.

Amendamentele PSD propune la Legea privind rectificarea bugetară vizează, între altele, abrogarea prevederii potrivit căreia punctul de pensie creşte cu 14% anul acesta şi revenirea la forma iniţială din Legea pensiilor de majorare a punctului cu 40% de la 1 septembrie.

Alte amendamente ale social-democraţilor se referă la alocarea a 400 de milioane de lei pentru tinerii antreprenori, creşterea din acest an a salariilor profesorilor, şi nu din 2021, aşa cum a propus guvernul, precum şi direcţionarea unui miliard de lei către autorităţile locale.

În replică, premierul PNL, Ludovic Orban, a explicat în mai multe rânduri că pensiile nu pot fi majorate cu 40% fără a produce dezechilibre majore în economie.

Liberalii acuză că toate aceste iniţiative ar mări semnificativ cheltuielile bugetare, şi aşa supradimensionate în această perioadă de criză, şi spun că iau în calcul sesizarea Curţii Constituţionale dacă PSD va modifica în parlament proiectul pentru rectificarea bugetară în sensul creşterii punctului de pensie cu 40%.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
16 Septembrie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza