Reacţiile şefilor CSM şi ANI, la MCV

În privinţa instituţiilor din domeniul justiţiei, Raportul Comisiei Europene consideră că acestea nu sunt suficient protejate de atacurile politicienilor şi, mai nou, ale mass media.

Adăugat: 30 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:30 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Şeful ANI, Horia Georgescu
trimite pe mail

Raportul MCV atrage atenţia că deciziile Agenţiei de Integritate sunt puse frecvent sub semnul întrebării, în ciuda evoluţiei pozitive a acesteia.

De asemenea, documentul pledează pentru o implicare mai mare a Consiliului Superior al Magistraturii în decizii precum numirea procurorilor şefi ai Direcţiei Anticorupţie şi ai Ministerului Public.

În opinia preşedintelui Consiliului, Oana Schmidt-Hăineală, raportul este unul obiectiv.  

Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală, a precizat că pentru a fi independenţi, magistraţii au nevoie de susţinerea Executivului, prin stabilitate financiară.   

"Solicităm reprezentaţilor Legislativului şi Executivului să adopte toate măsurile necesare ca ireversibilitatea reformei sistemului judiciar şi independenţa justiţiei să nu mai poată fi ameninţate, inclusiv prin adoptarea unor reglementări care să sancţioneze abaterile de la deontologia profesională mass-media, dar să aibă în vedere că sistemul se confruntă acum cu implementarea noilor coduri şi sistemului este nevoie să i se garanteze independenţa, iar parte din această garanţie o reprezinţă şi stabilitatea financiară a corpului magistraţilor", a spus Hăineală.  

Horia Georgescu, mulţumit de referirile raportului MCV la ANI

Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate a declarat, pentru Radio România, că e mulţumit de referirile din raport la instituţia pe care o conduce, însă i se par destul de grave referirile la statutul ziaristului.

"Sunt evoluţii pozitive şi punctate aspecte negative, aspectele negative, unele dintre ele, fiind foarte grave. În special cele referitoare la folosirea trusturilor media în atacuri privind persoane care au, de fapt, un substrat politic", a declarat preşedintele ANI.  

Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că susţinerea justiţiei prin ajutor economic este cel mai important lucru.

"Nu cred că asta este problema esenţială a sistemului judiciar. Problema esenţială este legată de cooperarea interinstituţională, care trebuie să înlocuiasă paradigma confruntării reciproce şi sprijinul pe care guvernul trebuie să îl dea sistemului judiciar - bani şi logistică pentru punerea în aplicare a codurilor", a subliniat fostul ministru.  

Cătălin Predoiu şi-a exprimat reticenţa fată de restrângerea libertăţii presei, el recomandând ambelor sfere - a magistraţilor şi analiştilor - rezerve în abordarea temelor neprincipiale.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
30 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza