Reacţie dură a Moscovei la doborârea avionului rusesc. Putin avertizează Turcia

La Moscova, preşedintele Vladimir Putin a reacţionat dur şi a comparat doborârea avionului de vânătoare cu o înjunghiere în spate de către susţinători ai terorismului.

Adăugat: 24 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:24 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Vladimir Putin, preşedintele Rusiei
trimite pe mail

Rusia consideră că Turcia ar încerca inclusiv să atragă NATO în acest incident şi avertizează că relaţiile cu Ankara vor avea de suferit, după cum transmite, de la Moscova, Alexandr Beleavschi.

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat direct Ankara asupra consecinţelor grave pe care doborârea bombardierului rus le va avea asupra relaţiilor bilaterale.

Întotdeauna, a spus Putin, Rusia a tratat Turcia ca pe un stat prieten, a înţeles şi a respectat interesele acesteia în regiune, dar nu va tolera asemenea crime, a subliniat liderul de la Kremlin.

La rândul său, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunţat că îşi anulează vizita de mâine la Istanbul, unde urma să aibă convorbiri cu omologul său turc, Ahmet Davutoglu şi a recomandat cetăţenilor ruşi să nu se deplaseze în Turcia, inclusiv ca turişti, ca urmare a riscului ridicat al unor atentate teroriste.

În deschiderea convorbirilor cu regele Iordaniei, Abdullah al II-lea, care a exprimat liderului rus condoleanţe în legătură cu moartea unuia din piloţii bombardierului, preşedintele Putin a declarat.

"Pierderile de astăzi sunt legate de lovitura în spate pe care ne-au dat-o complicii terorismului. Nu pot să calific altfel ceea ce s-a întâmplat astăzi. Avionul nostru a fost doborât deasupra teritoriului Siriei de o rachetă aer-aer trasă de un avion turc F-16. El a căzut pe teritoriul Siriei, la patru kilometri de graniţa cu Turcia, aflându-se în momentul comiterii atacului la o înălţime de 6.000 de metri, la distanţă de un kilometru de teritoriul turc şi în orice caz este evident că piloţii noştri, avionul nostru nu reprezentau nicio ameninţare pentru Republica Turcă", a afirmat Putin.

Liderul de la Kremlin a acuzat Turcia că asigură ISIS venituri de sute de milioane, posibil miliarde de dolari din traficul de petrol şi produse petroliere care ajung în Turcia din teritoriile controlate de terorişti şi a subliniat că la aceasta se adaugă lovitura pe la spate dată Rusiei şi avioanelor sale care acţionează împotriva teroriştilor.

De asemenea, liderul de la Kremlin a imputat Ankarei faptul că, în loc să intre imediat în contact cu Rusia, s-a adresat NATO, ca şi cum "ar dori să pună NATO în slujba ISIS".Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
24 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza