Raportul Comisiei Europene: Nesemnarea Acordului cu FMI, un punct slab

Comisia Europeană consideră că România a reuşit să-şi menţină echilibrul şi stabilitatea financiară.

Adăugat: 26 Februarie 2015
Ultima actualizare:26 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Cu toate acestea, evoluţia sa din 2014 nu este suficientă pentru a asigura un progres durabil, consideră Comisia Europeană, care a prezentat azi rapoartele pe baza cărora a identificat 16 ţări membre cu dezechilibre macro-economice.

Pentru România, faptul că nu a ajuns la un acord cu creditorii internaţionali în privinţa măsurilor economice şi fiscale este considerat un punct slab.

De asemenea, au fost constatate progresele insuficiente în îmbunătăţirea colectării la buget, în reformarea sistemului de pensii, a celui sanitar şi în domeniul administraţiei publice.

Progrese s-au mai înregistrat în sectorul sanitar, în sprijinirea ocupării tinerilor şi în creşterea calităţii şi accesului la educaţia superioară şi vocaţională sau în întărirea calităţii şi eficienţei sitemului judiciar şi a luptei împotriva corupţiei.

Realizări limitate se constată în domenii cum ar fi îmbunătăţirea colectării taxelor, reforma pensiilor, achiziţiile publice sau politicile vizând eficienţa energetică, în timp ce în privinţa stabilirii unui set de reguli vizând un salariu minim transparent sau în cea a reformei guvernanţei corporative a întreprinderilor cu capital de stat din energie sau transporturi Comisia Europeană arată că nu s-a înregistrat nici un pas înainte.

În timp ce raportul semnalează o îmbunătăţire a pieţei de energie prin stabilirea calendarelor pentru liberalizare la electricitate şi gaze naturale, sunt punctate şi întârzierile în reformarea managementului pentru companiile din energie şi transport.

Deciziile în urma analizei experţilor financiari ai Comisiei urmează să fie discutate luna viitoare în Consiliul de afaceri economice şi financiare - ECOFIN."

"România înregistrează dezechilibre macroeconomice care necesita monitorizare şi acţiuni la nivel de politic. În cursul celor trei programe consecutive cu UE şi FMI dezechilibrele externe şi interne au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile de pe urma situaţiei net negativă a investiţiilor internaţionale şi o capacitate redusă de export pe termen mediu necesită atenţie. Mai mult, stabilitatea sectorului financiar a fost menţinută până acum, dar rămân vulnerabilităţi externe şi interne în sectorul bancar", se arată într-un comunicat al Comisiei Europene, potrivit Agerpres.Autor:
Mihaela Enache
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Iulian Olescu
Adăugat:
26 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza