Raportul Comisiei de anchetă: Au existat acţiuni concrete de fraudare a scrutinului

Acțiunile Guvernului Boc şi instituţia prezidenţială condusă de Traian Băsescu au fost premeditate şi perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct, precizează Raportul.

Adăugat: 6 Septembrie 2017
Ultima actualizare:6 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Guvernul Boc şi instituţia prezidenţială condusă de Traian Băsescu ar fi întreprins acţiuni concrete pentru fraudarea scrutinului prezidenţial din 2009, susţine Comisia parlamentară de anchetă a modului în care s-au desfăşurat alegerile.

Potrivit raportului, acţiunile celor două instituţii au fost premeditate şi perfect sincronizate, dovedind astfel că făceau parte dintr-un plan amplu şi bine pus la punct.

Amploarea acţiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor în favoarea lui Traian Băsescu, în contextul în care între cei doi candidaţi diferenţa de voturi a fost de sub 1%, mai precis 0,69%.

Liberalii au refuzat să semneze raportul şi s-au retras de la lucrările Comisiei.

Parlamentarii au constat că cele două instituţii au acţionat în forţă cu rea-credinţă şi în total dispreţ faţă de lege.

Printre acuzaţiile aduse Guvernului Boc se numără convocarea unei şedinţe pentru schimbarea din funcţie a unor şefi de instituţii, inclusiv a ministrului de interne social-democrat Dan Nica, înainte de alegerile prezidenţiale din 2009.

Comisia de anchetă a constatat şi mai multe posibile infracţiuni, cum ar fi constituirea unui grup infracţional organiozat, fals intelectual, uz de fals sau abuz în serviciu.

Ca urmare a refuzului unor persoane de a răspunde invitaţiei la audieri, raportul nu poate fi însă unul complet, a precizat preşedintele Comisiei de anchetă, deputatul PSD Oana Florea.

"Unul din obiectivele Comisiei nu a fost atins, respectiv nu am putut afla adevărul dacă se susţine acuzaţia publică, respectiv de implicare a SRI şi DNA, în favorizarea fraudării alegerilor. Ne referim la prezenţa conducătorilor acestor două instituţii în locuinţa domnului Gabriel Oprea, în seara alegerilor", a spus Oana Florea.

În replică, liberalii contestă concluziile contestate în raport şi faptul că nu au avut timpul necesar pentru a studia documentul

"PNL a fost la fiecare şedinţă a acestei Comisii, ne-am dori să aflăm adevărul în măsura în care adevărul poate fi aflat prin mijloace parlamentare, însă nu putem să validăm un punct de vedere al PSD, cu care PSD a pornit această anchetă şi pe care acum vrea să ni-l bage pe gât, iar concluzia este halucinantă", a susținut deputatul PNL Daniel Fenechiu.

Raportul Comisiei de anchetă va ajunge în plenul reunit al Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare, urmând să fie trimis instituţiilor care au competenţe legale.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
6 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza