Raport negativ pentru alegerea primarilor în două tururi

Propunerea legislativă a PNL privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin a primit raport negativ de la senatorii jurişti.

Adăugat: 16 Octombrie 2017
Ultima actualizare:16 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia jurdică din Senat a dat un raport nefavorabil propunerii legislative privind modificarea legii 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, în sensul alegerii primarilor în două tururi de scrutin.

Senatorul PNL Alina Gorghiu  a explicat că modificarea este necesară pentru a da mai multă reprezentativitate primarilor în mandatul lor, chiar dacă prezenţa la vot este una mică.

"Este un proiect redepus de PNL, e un proiect care are susţinerea societăţii civile, a fost un proiect pe care şi PSD, prin diversele voci ale liderilor îl tot susţineau. Acum cred că este momentul, dat fiind faptul că suntem cu trei ani înainte de alegerile locale, să fim puţin atenţi la el şi să revenim la o formă care, cred eu, legitimează alesul local într-o măsură mult mai relevantă decât actuala formulă legislativă", a spus Alina Gorghiu.

În replică, senatorul PSD Şerban Nicolae a arătat că alegerea primarilor în două tururi nu asigură neapărat o reprezentativitate mai mare, plecând de la ideea că votul în turul doi poate fi unul negativ faţă de alt candidat.

"Nu se justifică ideea pe considerentul unei mai mari reprezentativităţi. Ideea că cine este ales din două tururi de scrutin ar beneficia de o mai mare reprezentativitate este una falsă, se bazează pe prezumţia că toţi cei care nu l-au votat pe un candidat la primul tur de scrutin şi-au dat brusc seama, într-o săptămână sau două, că şi l-au dorit de mici copii şi că merg cu ideea că îi va reprezenta cu cinste în cazul în care câştigă. Pe mine nu m-a convins argumentul ăsta şi, repet, la alegerile de anul trecut la nivel local nu a existat un câştigător al funcţiei de primar cu un procent, aşa cum se spunea atunci, 10-15% cel mult, pe considerentul că din total prezenţi la vot are doar cel mai bun procent", a susţinut Şerban Nicolae.Autor:
Alexandra Cristea
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
16 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza