Radio România marchează 86 de ani printr-un concert-eveniment

Concertul-eveniment este susţiut de Orchestra Naţională Radio şi se desfăşoară la Sala Radio, începând cu orele 19.00.

Adăugat: 31 Octombrie 2014
Ultima actualizare:31 Octombrie 2014

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Radio România marchează 86 de ani de existnţă printr-un concert eveniment, susţinut în această seară de Orchestra Naţională Radio, de la ora 19:00.

Concertul este transmis în direct de Radio România Cultural şi Radio România Muzical, on air şi online.

"Concertul este deosebit pentru că înglobează o tradiţie a Radioului, pe de o parte, şi pe de alta, marea tradiţie occidentală, marea muzică europeană. Lucrarea de deschidere, în primul rând, e vorba de o suită, alcătuită din patru tablouri, se numeşte "Privelişti moldoveneşti", de Mihail Jora, primul director muzical, primul director artistic al Orchestrei Simfonice Radio, cum era pe acea vreme, în 1928. Am considerat că e absolut firesc să-i aducem un omagiu prin prezentarea acestei piese, care trebuie spus că e o capodoperă, e o combinaţie foarte interesantă între etosul popular românesc din regiunea Moldovei cu o şcoală de orchestraţie foarte frumos pliată pe tradiţia din a doua jumătate a secolului al XIX-lea din Franţa. Vine apoi Concertul în La minor pentru pian şi orchestră de Edvard Grieg, în interpretarea lui Horia Mihail şi apoi, această afirmaţie, Simfonia a III-a în Mi bemol major, supranumită şi "Eroica" de Ludwig van Beethoven. E o afirmaţie a unui crez cultural şi spiritual. E un semn că suntem încă aici", a spus dirijorul şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio, Tiberiu Soare.

Tiberiu Soare, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului

Tiberiu Soare îşi desfăşoară activitatea de dirijor din 1999, lucrează alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, participă la turnee în Suedia, Israel, China, Germania, Elveţia ş.a şi este invitat să dirijeze prestigioase ansambluri din străinătate.

Artistul s-a dedicat în special muzicii simfonice, celei de operă şi de balet, dar în egală măsură s-a implicat şi în evenimente inedite bazate pe inovaţie, cum ar fi proiectul Mozart Rocks, o întâlnire între clasic şi contemporan.

Începând din 2012, Tiberiu Soare este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale.

A dirijat concertele Orchestrei Naţionale Radio de la Kuala Lumpur (Malaezia) – septembrie 2014, la World Summit on Media for Children, pe cel de la Expoziţia Mondială Shanghai – 2010 şi a revenit alături de ONR în metropola chineză în mai 2013, obţinând alături de ansamblu un frumos succes la Shanghai Spring International Music Festival.

În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

A urmat o serie de apariţii alături de Südwestfälischen Philharmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi alături de Filarmonica George Enescu la Muscat, capitala Sultanatului Oman.

Printre recentele sale succese internaţionale se numără şi concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfăşurat cu participarea Angelei Gheorghiu şi a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Royal Philharmonic Orchestra. Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), München (Filarmonica din München) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat în Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă al cărei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), în cadrul festivalului anual Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).Autor:
Lucian Haralambie
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
31 Octombrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza