Puterea şi Opoziţia se contrazic pe sistemul de vot pentru alegerile din toamnă

Puterea şi Opoziţia continuă dezbaterile în Comisia de cod electoral, care urmează să stabilească regulile pentru alegerile parlamentare din toamnă.

Adăugat: 20 Aprilie 2012
Ultima actualizare:20 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şefa Comisiei democrat-liberale, Sulfina Barbu, a declarat joi după lucrările din Comisia de cod electoral că toţi membrii, deci şi cei ai Opoziţiei, au agreat sistemul de vot mixt.

"50% din mandate să fie atribuite direct, adică să fie uninominal majoritar. Cine câştigă acel colegiu, acel parlamentar va lua mandatul de deputat şi de senator. Deci, vom avea în sfârşit 50% din parlamentari aleşi prin vot uninominal majoritar, iar cealaltă jumătate de parlamentari să fie aleşi pe o listă care să fie votată de către cetăţeni. În fiecare colegiu să fie votat candidatul şi pe acelaşi buletin să fie şi lista naţională a partidului pe care îl reprezintă", a explicat Sulfina Barbu.

PSD-istul Mircea Duşa o contrazice pe Sulfina Barbu

În schimb, social-democratul Mircea Duşa a afirmat că este nemulţumit de discuţiile din Comisia de cod electoral, în sensul că Opoziţia doreşte votul uninominal pur, despre care are deja depus la Senat un proiect de lege.

"Este o lege simplă, cu două-trei articole, care corectează actuala lege şi nu mai dă posibilitatea celor care sunt  pe locul doi sau trei să primească mandat - să primească cel care a câştigat colegiul şi lucrurile sunt foarte clare", a declarat Duşa.

UDMR, împotriva uninominalului pur

UDMR, care a susţinut mereu votul pe liste, consideră că un sistem bazat pe votul uninominal avantajează doar partidele mari, care ar putea lua toate mandatele,  explică deputatul Márton Árpád. 

"Cineva ia 40% din voturile electoratului şi va avea 100% în Parlament şi restul 60%, al populaţiei, nu va mai fi reprezentat în parlament. Este, de fapt, dictatura unei minorităţi relativ majoritare", susţine Márton Árpád. 

Comisia de cod electoral nu a luat încă în discuţie repartizarea colegiilor.

Sistemul actual, "o loterie"

Este aşteptat un punct de vedere şi din partea Autorităţii Electorale Permanente, care va respecta deciziile comisiei şi se asigură că ele pot fi aplicate corect din punct de vedere tehnic şi cu respectarea legislaţiei în vigoare.

Vicepreşedintele autorităţii, Marian Muhuleţ, spuine că actuala legislaţie este bazată tot pe un sistem mixt de vot, dar unul gen loterie, datorită proporţionalităţii între partidele politice, lucru care se doreşte a fi corectat. 

"Sistemul actual nu garantează, datorită proporţionalităţii între partidele politice, nu le garantează candidaţilor care obţin un număr mare de voturi că vor şi primi mandatul, decât dacă ei au făcut 50% plus unu. Deci poţi să ai 40.000 de voturi, să zicem, dar să nu fie suficient pentru a trece pragul de 50% plus unu şi deputat să se aleagă un coleg de-al tău de partid, care a luat într-un alt colegiu doar 10.000 de voturi", susţine Muhuleţ.

Comisia de cod electoral a prelungit până la 15 mai termenul pentru dezbaterile pe marginea noii legislaţii.

Până atunci vor avea loc discuţii atât cu Autoritatea Electorală Permanentă, cât şi cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru a cădea de acord asupra formei finale a proiectului de lege.
 Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
20 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza