PSD vrea alegeri anticipate şi guvern de serviciu

"În analiza PSD, considerăm că pentru a intra în normalitatea vieţii poltiice ar fi nevoie de alegeri anticipate anul viitor. Pentru acest lucru, este nevoie ca moţiunea de cenzură să treacă în toamnă", a declarat Adrian Năstase.

Adăugat: 23 August 2010
Ultima actualizare:23 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Consiliului Naţional  al PSD, Adrian Năstase, a declarat, luni, înaintea şedinţei Biroului Permanent Naţional ,  că pentru organizarea alegerilor anticipate corecte este nevoie de un guvern de serviciu, care să nu fie condus de PDL şi care să nu aibă, în niciun caz, un ministru al PDL la Ministerul Administraţiei şi Internelor.


Întrebat despre discuţiile avute de social-democraţi, la Tulcea, săptămâna trecută, privind intrarea PSD la guvernare după moţiunea de cenzură şi organizarea, în şase luni, a alegerilor anticipate, Năstase a precizat că obiectivul PSD vizează crearea unei situaţii politice care să nu-i mai permită lui Traian Băsescu să decidă "care dintre prietenii lui să conducă România la nivel de Guvern".


"Pentru acest lucru anticipatele vor fi importante, dar nu anticipate cu un ministru al PDL la Interne. Pentru anticipate corecte este nevoie de o administrare foarte bună şi de un Guvern de serviciu, care să nu fie condus de PDL", a precizat Năstase.


El a mai spus că, din cauza unei formule neconstituţionale neclare sau din cauza interpretării pe care Traian Băsescu o dă Constituţiei, desemnarea candidatului pentru funcţia de premier revine şefului statului, ceea ce face să se intre în acelaşi ciclu de blocaj.
    

"În analiza PSD, considerăm că pentru a intra în normalitatea vieţii poltiice ar fi nevoie de alegeri anticipate anul viitor, astfel încât structura parlamentară să nu mai permită aceste transferuri pe sume de bani sau fără dintr-un loc într-altul. Este important şi momentul până în acele alegeri şi de aceea o formulă de Guvern de serviciu ar fi esenţială pentru a asigura, ca în 1991 - Guvernul Stolojan - un mandat restrâns pentru anticipate", a adăugat Năstase.


El a precizat că, pentru acest lucru, este nevoie ca moţiunea de cenzură să treacă, în toamnă, dar este necesară şi suficientă presiune socială care să îl convingă şi pe Traian Băsescu că singura modalitate de evitare a unei situaţii sociale explozive ar fi un "timing al activităţii politice" care să determine ca lucrurile să se petreacă în modul menţionat.


"Deocamdată, discutăm despre diverse scenarii. Probabil că şi Traian Băsescu are scenariile lui şi formulele lui pe care va încerca să le impună, formule de diversiune, la care ne aşteptăm", a spus Năstase.Dragnea: Dacă moţiunea de cenzură trece,  PSD trebuie să preia guvernareaSecretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, înaintea şedinţei BPN, că, în situaţia în are moţiunea de cenzură a social-democraţilor va trece şi Guvernul va cădea, PSD trebuie să preia guvernarea, întrucât un guvern de serviciu numit de Traian Băsescu "va fura din nou alegerile".


"Un guvern de serviciu numit de Traian Băsescu înseamnă să fure din nou alegerile, după părerea mea. Dacă moţiunea trece şi vom da Guvernul jos, trebuie să preluăm noi guvernarea", a spus Dragnea.


Întrebat cum explică această schimbare de optică existentă la nivelul PSD, în sensul că, până acum, social-democraţii şi-au manifestat intenţia de a intra la guvernare doar după anticipate, iar acum şi-ar asuma guvernarea imediat după moţiunea de cenzură, Dragnea a spus că social-democraţilor a început să le fie teamă de situaţia în care Guvernul Boc ar organiza anticipatele.


"Şi acum a rămas aceeaşi opinie: cred că un guvern legitim este un guvern care se bazează pe majoritatea rezultată din alegeri. Dar începe să ne fie frică de ceea ce poate face Guvernul Boc în organizarea alegerilor, pentru că la majoritatea alegerilor parţiale care s-au desfăşurat au cumpărat şi au furat voturi într-o veselie şi ne e foarte teamă", a spus Dragnea,potrivit Mediafax.
    

 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza