PSD și PNL discută OUG privind noua schemă de compensare pe tarifele la energie

PSD şi PNL par să fi căzut de acord că ordonaţa privind noua schemă de compensare şi plafonare a tarifelor la curent şi gaze nu poate fi aplicată şi luna aceasta.

Adăugat: 27 Ianuarie 2022
Ultima actualizare:27 Ianuarie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Marcel Ciolacu, președintele PSD. Sursa: Facebook
trimite pe mail

Cele două partide rămân cu viziuni diferite însă în ceea ce priveşte modul în care va fi reglemetată piaţa energiei din aprilie încolo, pentru ca preţurile să fie ţinute sub control.

Liderul social democrat, Marcel Ciolacu a vorbit astăzi de 1 an de zile cu preţuri reglementate.

Aceasta în timp ce şeful liberalilor crede că ar fi doar o soluţie pe termen scurt, iar la final preţurile o vor lua din nou în sus.

Amalia Bojescu a urmărit declaraţiile celor doi lideri politici, făcute după ce aseară ambele partide ar fi convenit să nu se mai atace reciproc.

Social-democraţii susţin că executivul trebuie să ia măsuri urgente pentru a reglementa preţul pentru consumatorii casnici şi IMM-uri chiar pentru o perioadă de până la un an de zile.

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD: Am văzut ce a făcut Franţa, a negociat cu Comisia Europeană chiar o depăşire a celor şase luni, plus trei luni. Au mers la o acoperire de aproape un an de zile. Am avut discuţia cu primul ministru să înceapă discuţiile cu Comisia Europeană. /.../ să o prindem o perioadă de un an de zile, să acoperim şi iarna viitoare, să venim cu un preţ reglementat, cel puţin la zona casnică cu certitudine, şi să vedem cât acoperim dintre IMM-uri.

De cealaltă parte, liberalii spun că reglementarea preţului pentru o anumită perioadă nu rezolvă problema pe piaţa energetică, spunea preşedintele PNL, Florin Cîţu.

Este nevoie de un plan transpartinic şi de investiţii de durată.

Florin Cîţu: Sunt doar soluţii pe termen scurt, ele nu rezolvă problema pe termen lung. Ce facem peste 6 luni de zile sau după un an de zile, când va trebui să ridicăm aceste reglementări şi va trebui să revenim iarăşi la piaţă liberalizată, structura pieţei va fi la fel, preţurile vor creşte în continuare şi vom avea aceeaşi problemă. Eu sunt adeptul măsurilor serioase, a reformei, şi de aceea acum cu o coaliţie, care are 70% în Parlamentul României, chiar ne putem asuma reforme serioase, chiar dacă ele pe termen scurt s-ar putea să însemne că nu sunt populare.

Partidele din coaliţia de guvernare conveniseră zilele trecute să vină fiecare cu propriile măsuri în ceea ce priveşte reglementarea pieţei de energie.

O nouă discuţie pe acest subiect ar putea avea loc într-o şedinţă programată săptămâna viitoare.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Ianuarie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza