PSD şi ALDE refuză să participe la consultările pentru formarea Guvernului

Social-democraţii au anunţat că nu participă la consultările de astăzi de la Cotroceni, invocând prevederi constituţionale. O decizie similară a luat ulterior şi ALDE.

Adăugat: 14 Decembrie 2016
Ultima actualizare:14 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Liviu Dragnea, preşedintele PSD
trimite pe mail

PSD începe cu un refuz relaţia cu preşedintele Klaus Iohannis după câştigarea alegerilor.

Social-democraţii au anunţat că nu participă la consultările de astăzi de la Cotroceni, invocând prevederi constituţionale.

O decizie similară a luat ulterior şi ALDE.

Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a declarat că PSD nu participă astăzi la consultările convocate de preşedintele Klaus Iohannis pentru că aceste discuţii trebuiau iniţiate pe baza Articolului 103 din Constituţie şi nu 85, cum a precizat şeful statului în invitaţia lansată formaţiunilor politice câştigătoare la alegerile din 11 decembrie.

Liviu Dragnea a subliniat că mai întâi se impune validarea mandatelor de senatori şi deputaţi şi apoi PSD va merge la Cotroceni pentru consultări pe tema numirii unui prim-ministru. 

"Consultările se pot face doar în baza Articolului 103 şi acolo spune foarte clar că, în funcţie de majorităţile stabilite în parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar", a spus Liviu Dragnea.

PNL, UDMR, PMP şi minorităţile acceptă invitaţia preşedintelui

De cealaltă parte, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a spus că partidul său dă curs invitaţiei preşedintelui Klaus Iohannis şi a precizat şi principalul obiectiv al PNL la această întâlnire.  

"Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore şi de la care nu va face rabat: primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu este potrivită pentru a deţine funcţia de prim ministru şi respingem cu fermitate ca parlamentul României să se transforme în instituţia care face legi pentru ca anumite persoane să profite", a spus Raluca Turcan. 

Confirmări oficiale au venit şi din partea UDMR, PMP şi a minorităţilor naţionale.

ALDE îl refuză pe preşedinte

ALDE consideră însă prematură invitaţia preşedintelui Klaus Iohannis şi anunţă că va lua parte la consultări după convocarea parlamentului, validarea mandatelor deputaţilor şi senatorilor şi construirea unei majorităţi în legislativ. 

Şi USR a anunţat că răspunde afirmativ invitaţiei adresate de preşedintele Iohannis şi, tot aseară, şeful statului a avut un răspuns scurt la refuzul PSD şi ALDE. 

"Este o atitudine pur şi simplu nepoliticoasă. Nu îmi dau seama ce vor dori să obţină, dar cred că greşesc!", a spus Iohannis.

Preşedintele anunţase că va avea astăzi o primă serie de consultări cu partidele politice care au intrat în parlament, pentru a-şi face o imagine asupra a ceea ce intenţionează fiecare dintre aceste formaţiuni în privinţa formării viitorului guvern.

Klaus Iohannis a mai spus că nu va renunţa la principiul enunţat înainte de alegeri, anume că nu va numi la conducerea guvernului o persoană care are probleme cu justiţia sau de integritate.  

"Vom vedea ce îşi imaginează fiecare partid şi cum doreşte fiecare să îşi propună agenda. A doua chestiune, cu criteriile de integritate, le-am enunţat înainte de campania electorală, ca să nu fie discuţii după. Ele rămân în picioare", a susţinut Iohannis.
 Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
14 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza