PSD respinge regionalizarea pe criterii etnice

Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, susţine că reorganizarea administrativ-teritorială a României, va permite descentralizarea deciziei şi dezvoltare economică, dar subliniază că nu vor exista regiuni făcute pe criterii entice.

Adăugat: 7 Iulie 2013
Ultima actualizare:7 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Andrei Dolineaschi a explicat, sâmbătă, la Reghin, că regionalizarea va aduce unele avantaje, între care derularea unor proiecte mari în domeniul infrastructurii.

“Actuala formă administrativă a ţării datează din 1968 şi în ultimii ani se vede că şi-a atins limitele. Este un pas înainte pe care trebuie să îl facem. Suntem obligaţi să îl facem pentru a trage fonduri şi regionalizarea merge în paralel cu descentralizarea. Vorbim de descentralizare de 20 de ani şi am făcut-o doar pe bucăţele şi s-a văzut că are limitele ei”, a declarat  Andrei Dolineaschi.

Reprezentantul social-democraţilor a respins, totodată, ideea regionalizării pe criterii etnice.

"Nu vom accepta niciodată regiuni făcute pe criterii etnice. Regiunile trebuie să aibă componente bine determinate. Ar trebui să ţinem cont de multiculturalism, de o dezvoltare echilibrată, de a avea şi judeţe puternice în cadrul regiunii şi judeţe mai puţin puternice, vorbesc din punct de vedere economic, să repecte un criteriu al mărimii ca şi populaţie, să aibă principii ca reşedinţa de regiune să se afle la o distanţă rezonabilă de fiecare punct al regiunii. Acestea sunt criterii care sunt puse la baza regiunii, nicidecum cele de natură etnică" a subliniat liderul PSD.

Ideea de regiuni pe criterii etnice, respinsă de Cristian Diaconescu

Ideea de respingere a unor regiuni pe criterii etnice este respinsă şi de consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu.

"În România nu va exista nicio regiune stabilită pe criterii etnice. Punct", a afimat acesta.

Întrebat cum se va realiza acest lucru, Cristian Diaconescu a răspuns:

"Pe mai multe. Pe Constituţie, pe legi, pe modul în care se percepe la nivel naţional, dar şi internaţional un astfel de demers, pe faptul că o regiune se constituie la nivel european în special pe criterii economice, şi nu pentru a maximiza suprastructura administrativă sau pentru a da potenţial unui criteriu etnic".

Diaconescu, unul dintre promotorii Mişcării Populare, a precizat că evaluarea sa a luat în calcul actuala Constituţie şi modul în care se percepe la nivel naţional şi internaţional un astfel de demers.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
7 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza