PSD: Deschiderea pieței gazelor naturale, o greşeală fundamentală

Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, deputatul PSD, Iulian Iancu, afirmă că deschiderea pieţei gazelor naturale va afecta securitatea României şi va duce la creşterea preţului gazelor.

Adăugat: 19 Mai 2011
Ultima actualizare:22 Ianuarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Deputatul PSD a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că un astfel de demers va scoate agenţii economici români de pe piaţă şi din zona de competitivitate.


"Deschiderea pieţei gazelor naturale din România reprezintă o greşeală fundamentală, care afectează în mod direct siguranţa şi securitatea României, în sensul că afectează şi populaţia şi economia naţională. Acest demers va genera creşterea preţului la gaze naturale de la 160 de dolari pe mia de metri cubi, la 418 dolari, creştere imposibil de suportat. Înseamnă un efort de 1,1 miliarde de euro în plus, la acelaşi nivel de salarizare pe care îl au oamenii astăzi. Nu va putea fi acordată nicio subvenţie, pentru că nu este prevăzută în buget. Deschiderea pieţei de gaze va scoate agenţii economici de pe piaţă şi din zona de competitivitate", a precizat Iulian Iancu.


Preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor a subliniat că o creştere a preţului la gaze naturale va afecta motoarele economiei, industria şi exportul.


"Situaţia e gravă şi mă surprinde gradul de inconştienţă a Guvernului, care adoptă măsurile care ne ţin captivi într-o situaţie de criză", a afirmat Iulian Iancu.


Potrivit angajamentelor convenite cu FMI şi Comisia Europeană, preţurile reglementate la energie şi gaze vor fi eliminate până în 2015.


Premierul Emil Boc a anunţat, în luna februarie, că tarifele la energia electrică şi gaze vor creşte în intervalul 2013-2015, după ce Guvernul va elimina preţurile reglementate, la cererea FMI, pe baza unui calendar care va fi stabilit până în septembrie 2011.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la o conferinţă organizată de "Ziarul Financiar", că trebuie stabilit "foarte repede" programul liberalizării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, pentru că altfel BNR nu poate stabili foarte corect ţintele de inflaţie.
 Autor:
Angela Bârgoan
Editor:
Angela Bârgoan
Adăugat:
19 Mai 2011
Ultima actualizare:
22 Ianuarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza