Protestul antiguvernamental de la Chişinău continuă

La Chişinău, continuă protestul antiguvernamental, organizat de societatea civilă şi de partidele de opoziţie pro-europeană.

Adăugat: 26 August 2018
Ultima actualizare:26 August 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Membrii Mişcării de Rezistenţă Naţională sunt îngrijoraţi de abuzurile guvernării şi cer validarea alegerilor din Chişinău, dar şi anularea sistemului electoral mixt de vot la parlamentarele de anul viitor.

După ce au protestat în faţa mai multor instituţii ale statului, manifestanţii s-au întors în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde se ţin acum mai multe discursuri în care critică guvernarea. Organizatorii spun că vor rămâne în centrul capitalei Republicii Moldova până mâine dimineaţă.

Protestul opoziţiei pro europene şi societăţii civile de la Chişinău a început, astăzi, cu o contramanifestaţie organizată de Partidul Şor, condus de afaceristul implicat în furtul miliardului condamnat la 7 ani şi jumătate de închisoare.

Simpatizanţii lui Ilan Şor au fost aduşi organuizat, cu autobuze şi microbuze, şi au ocupat Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Astfel, în locul unde urma să înceapă protestul opoziţiei, au fost instalate mai multe corturi şi grătare.

Pentru a elimina un eventual conflict cu participanţii la contramanifestaţie, Mişcarea "ACUM" a încercat să improvizeze o scenă în faţa statuii lui Ştefan cel Mare.

Primarul ales al Capitalei, Andrei Năstase a acuzat guvernarea că ar sta în spatele acestor acţiuni, care îşi propun să înăbuşe protestele paşnice.

"Să nu le dăm satisfacţia acestor criminali /.../ Şor, Dodon, Leancă şi alţii. Ei ar vrea ca noi, astăzi, să transformăm un miting al celor de acasă şi a celor din diasporă în nişte acţiuni violente. Scopul nostru este cu totul altul: să ne luăm într-o bună zi ţara înapoi", a spus Andrei Năstase.

Liderii opoziţiei au acuzat şi poliţia pentru situaţia periculoasă pe care au creat-o, aprobând câteva acţiuni paralele în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde mai fusese programat astăzi şi un protest al şoferilor, care au cerut ieftinirea carburanţilor.

Membrii Mişcării de Rezistenţă Naţională acum au pichetat instituţiile statului, care, potrivit lor, au fost capturate - Parlament, Preşedinţie, SIS, Curtea Constituţională şi CNA - după care s-au întors la monumentul lui Ştefan cel Mare. Protestul antiguvernamental va continua la Chişinău şi noaptea, dar şi mâine, când Republica Moldova va marca a 27-a aniversare de la proclamarea independenţei.



Autor:
Ala Boţan
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
26 August 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza