Propunerile de modificare a Legii finanţării partidelor, adoptate de Senat

Plenul Senatului a adoptat, cu o majoritate de voturi, propunerile de modificare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, pe care preşedintele Iohannis a retrimis-o legislativului pentru reexaminare.

Adăugat: 22 Aprilie 2015
Ultima actualizare:22 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Senatorii au adoptat, de asemenea, varianta modificată a Legii partidelor politice.

Legea pe care preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o legislativului pentru reexaminare a fost adoptată cu o largă majoritate de către senatori.

Astfel, propunerile de modificare a Legii privind finanţarea activităţii partidelor politice stabilesc ca formaţiunile să poată obţine împrumuturi de la persoane fizice şi juridice, dar împrumuturile primite de la persoanele fizice să nu poată fi restituite după o perioadă mai mare de trei ani, iar returnarea acestora trebuie să fie făcută doar prin virament bancar.

Modificările mai prevăd ca Autoritatea Electorală Permanentă să poată controla veniturile şi cheltuielile partidelor politice.

Tot astăzi, plenul Senatului a adoptat modificarea şi completarea Legii partidelor politice.

Conform propunerii, înfiinţarea unui partid se poate face acum cu doar trei membri fondatori faţă de 25.000 de semnături cerute în vechiul act normativ.

De asemenea, se dă posibilitatea înfiinţării partidelor locale prin eliminarea prevederii care lega organizarea formaţiunilor politice de forma administrativ-teritorială a ţării.

Comisia de fond a mai găsit necesară eliminarea articolului care prevedea dizolvarea unui partid care nu obţinea la două alegeri generale succesive un număr minim de 50.000 de voturi la nivel naţional.

Legile au caracter organic, iar Senatul este prima Cameră sesizatăAutor:
Mugur Mihăiţă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
22 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza