Proiectul Roşia Montană, între proteste şi decizii politice

După ce majoritatea parlamentară s-a pronunţat împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, proiectul intră în Comisiile de specialitate, iar apoi va intra la vot, în Senat. Între timp, protestele continuă.

Adăugat: 10 Septembrie 2013
Ultima actualizare:10 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul Roşia Montană este acum la Senat, unde va fi dezbătut în procedură de urgenţă.

În Parlament s-a conturat o majoritate clară împotrivă, iar până marţea viitoare, comisiile de specialitate vor elabora un raport în legătură cu acest proiect, apoi va urma dezbaterea în plen şi votul senatorilor.

Liderii politici au decis că nu mai este cazul să înfiinţeze o comisie specială comună a Parlamentului privind Roşia Montană.  

Proiectul Guvernului privind exploatarea de la Roşia Montană a intrat, de luni, în dezbaterea de urgenţă a Senatului, iar liderii politici au renuntat la intenţia lor iniţială de a constitui o comisie parlamentară pe acest subiect.

PNL spune "NU" hotărât

PNL a decis  să nu susţină proiectul Roşia Montană în Parlament.

Preşedintele liberal, Crin Antonescu, a reamintit că nu este vinovat pentru eşecul constituirii comisiei parlamentare. 

"Nu eu sau nu PNL am fost împotriva unei comisii comune. Nu noi am blocat desfăşurarea şedinţei birourilor permanente reunite. Am constatat această situaţie, proiectul este în Senat, deci poziţia politică a PNL, a parlamentarilor săi, este de a vota împotriva proiectului de lege privitor la Roşia Montană", a spus Crin Antonescu. 

Ponta cere respingerea proiectului

În contextul în care proiectul Guvernului nu mai este susţinut, premierul Victor Ponta a cerut Parlamentului să-l respingă. 

"Vreau ca Parlamentul - iată - să decidă. Au decis liderii politici şi trebuie doar dat votul pentru ca să închidem această procedură. Senatul, la care este acum proiectul de lege, în procedură de urgenţă să respingă proiectul de lege, îl trimit la Cameră, se respinge şi la Cameră şi cu asta basta", a spus premierul, citat de redactorul RRA, Andrei Şerban.

PDL: Dezbaterea proiectului nu mai are rost

În faţa acestei situaţii, liderul PDL, Vasile Blaga, a declarat în plenul Senatului că dezbaterea proiectului Roşia Montană nu mai are rost. 

"Ce susţineţi de fapt? Şefii dumneavoastră de partide nu susţin proiectul de lege. Ce mai discutăm în Parlament? Vreţi o moţiune de cenzură pe care noi nu o putem depune, că nu avem numărul de voturi, că am depune-o. Vreţi să sancţionaţi indirect propriul vostru guvern, că asta faceţi? Nu rezolvaţi problema străzii, de care vă feriţi. Dumneavoastră, de fapt, vă sancţionaţi - nu s-a mai văzut în lumea asta - propriul guvern", a afirmat liderul PDL.

Respingerea proiectului Roşia Montană ar putea să atragă după sine un proces, declara premierul Victor Ponta, iar România să fie obligată la plata unor despăgubiri.

Compania canadiană ameninţă cu Justiţia

Compania canadiană Gabriel Resources solicită explicaţii Guvernului României după declaraţiile premierului Victor Ponta, care a cerut trecerea şi apoi respingerea în Parlament, în procedură de urgenţă, a legii privitoare la dezvoltarea proiectului Roşia Montană.

Compania anunţă că va analiza toate opţiunile posibile în cazul în care propunerea legislativă nu va fi adoptată. 

Gabriel Resources ameninţă că, în cazul în care informaţiile se confirmă, ia în calcul inclusiv acţiuni în justiţie, considerând că în acest fel sunt încălcate mai multe tratate internaţionale privind investiţiile.

Pe de altă parte, după apariţia acestor informaţii, Bursa din Toronto a suspendat temporar tranzacţionarea acţiunilor companiei, pentru a da posibilitatea tuturor investitorilor să se informeze cu privire la situaţia de la Roşia Montană. Tranzacţiile la bursă au fost reluate ulterior, iar acţiunile au scăzut drastic.

Protestele din stradă continuă

Protestele împotriva proiectului de lege privind exploatarea de la Roşia Montană vor continua.

Reprezentanţii societăţii civile spun că au rezerve faţă de evoluţia cazului la nivel politic şi  cer, în continuare, interzicerea cianurii în activităţile miniere din România, dar şi respingerea proiectului de lege în Parlament.

Directorul de Program în România al asociaţiei World Wide Fund, Magor Csibi, spune că priveşte cu scepticism situaţia actuală, care arată că politicienii reacţionează numai când cetăţenii se mobilizezază în masă împotriva lor.  Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Andrei Şerban, Daniel Neguţ
Adăugat:
10 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza