Proiectul de buget "se bazează pe o creştere economică de 2.2%"

Premierul Victor Ponta a afirmat că PIB-ul va atinge anul viitor cea mai mare valoare de după revoluţie şi a prezentat principalele obiective pentru 2014.

Adăugat: 15 Noiembrie 2013
Ultima actualizare:15 Noiembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Premierul Victor Ponta a prezentat  forma finală a proiectului bugetului de stat pe anul viitor, care a fost trimis Parlamentului.

Acesta se bazează pe o creştere economică estimată la 2,2 procente şi pe menţinerea cotei unice de impozitare la 16%.

În bugetul general consolidat estimat la 230 de miliarde de lei, 216 miliarde vor veni din taxe, impozite şi accize, iar diferenţa de 14 miliarde din împrumuturi şi va genera deficitul bugetar calculat la 2,2%.

Premierul Victor Ponta a afirmat că PIB-ul va atinge anul viitor cea mai mare valoare de după revoluţie şi a prezentat principalele obiective pentru 2014. 

"Păstrarea creşterii economice, creşterea veniturilor categoriilor afectate de criză, în special pensionari, categorii speciale de bugetari, repararea anumitor nedreptăţi comise în 2010, 2011, care au afectat categorii sociale, disciplină bugetară, păstrarea şi eventual scăderea unora dintre taxele cele mai importante, cota unică a rămas şi va rămâne 16%, TVA-ul a fost scăzut la produsele de panificaţie şi avem în atenţie scăderea şi la alte categorii, contribuţiile de asigurări sociale în semestrul II vor avea o scădere semnificativă de 5 procente pentru a stimula în continuare crearea de locuri de muncă", a spus Victor Ponta.  

"Câştigătorii" bugetului

Marii câştigători ai împărţirii bugetului sunt Ministerul Dezvoltării, cu o creştere de 4,5 miliarde de lei, Ministerul Mediului, care primeşte 2,6 miliarde în plus faţă de anul acesta şi Ministerul Finanţelor, cu 3 miliarde mai mult.

Alocările suplimentare în aceste cazuri sunt explicate prin necesitatea cofinanţării proiectelor europene, însă cel mai mare volum de cheltuieli se va înregistra cu asistenţa socială, sănătatea, infrastructura şi educaţia.

Din bugetul total, 47,7 miliarde sunt pentru salarii, 52 de miliarde pentru plata pensiilor şi 20 de miliarde asistenţă socială.

Suma alocată investiţiilor va ajunge în 2014 la 40 de miliarde de lei, reprezentând 6% din PIB.

La acest capitol s-a făcut o prioritizare a proiectelor, iar primele locuri sunt ocupate de autostrăzile Braşov - Cluj, Borş - Bucureşti - Braşov şi Centura Bucureştiului.

Se indexează salariile şi pensiile

Sunt cuprinse în buget şi cheltuielile legate de indexarea pensiilor cu 3,76 %, creşterea salariului minim la 900 de lei în două etape şi acordarea unei burse lunare de 670 de lei medicilor şi farmaciştilor rezidenţi.

De altfel, domeniului sănătăţii îi sunt alocaţi peste 30 de miliarde de lei în 2014, cu 2,5 miliarde în plus faţă de anul acesta.

Educaţia primeşte la rândul său fonduri suplimentare pentru infrastructura şcolară, o majorare salarială de 10 procente pentru profesorii debutanţi, subvenţionarea tot cu 10% a studenţilor din cămine şi un miliard de lei pentru plata drepturilor salariale câştigate în instanţă de cadrele didactice.

Pentru susţinerea acestor cheltuieli, Guvernul se bazează pe îmbunătăţirea colectării, reducerea evaziunii fiscale şi creşterea încasărilor.

Cresc accizele

Astfel, pe lângă majorarea accizelor la carburanţi, potrivit calendarului, Guvernul introduce şi o acciză de 7 eurocenţi pe litru.

Cresc cu 25% şi redevenţele pentru resurse minerale altele decât petrolul şi gazele şi se introduce pentru persoanele juridice impozitul pe construcţii speciale, care se calculează ca 1,5% din valoarea obiectului respectiv.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
15 Noiembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza