Proiectul de buget intră în dezbaterea Parlamentului

Discuţiile din Parlament sunt aşteptate cu interes, în condiţiile în care social-democraţii au anunţat că vor depune câteva mii de amendamente pentru a-şi exprima, astfel, diferenţele de viziune faţă de proiectul guvernamental.

Adăugat: 22 Februarie 2021
Ultima actualizare:22 Februarie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Proiectul bugetului pe acest an şi cel al asigurărilor sociale urmează să intre săptămâna aceasta în dezbaterea Parlamentului.

Documentele au fost aprobate vinerea trecută de Executiv şi trimise spre dezbatere şi vot în Legislativ.

Discuţiile din Parlament sunt aşteptate cu interes, în condiţiile în care social-democraţii au anunţat că vor depune câteva mii de amendamente pentru a-şi exprima, astfel, diferenţele de viziune faţă de proiectul guvernamental.

Clarificări pe tema bugetului şi a contextului economic actual ar putea veni chiar de la premierul Florin Cîţu, invitat, luni  în Parlament de către PSD.

Premierul Florin Cîţu este aşteptat în această după-amiază la Camera Deputaţilor pentru dezbateri politice în cadrul "Orei prim-ministrului", la solicitarea PSD.

Parlamentarii social-democraţi vor să afle detalii despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi despre vizita efectuată recent la Bruxelles de premierul liberal.

Cel mai probabil, astăzi va avea loc şi o şedinţă a conducerii Legislativului pentru a decide calendarul dezbaterii şi votului, proiectului Legii bugetului de stat şi a celui al asigurărilor sociale pentru anul în curs, adoptate vineri seara de Executiv.

Premierul Florin Cîţu şi-a exprimat speranţa că Legislativul va adopta documentul cât mai rapid şi spunea că potrivit informaţiilor sale, reprezentanţii coaliţiei PNL, USR PLUS, UDMR nu vor depune amendamente.

Dacă vor fi acceptate însă modificări prin care creşte deficitul, legea ar putea fi retrimisă la Parlament.

Florin Cîţu: Nu cred că trebuie să depăşim acest deficit. Dacă cumva sunt amendamente aprobate în Parlament care depăşesc deficitul, vom vedea care este soluţia, poate putem să retrimitem legea înapoi în Parlament. Dar eu ţin la acest deficit, este un deficit pe care l-am anunţat public, este un deficit care este agreat la nivel internaţional şi un deficit care pune România în direcţia corectă în perioada următoare.

Din opoziţie, PSD anunţă că pregăteşte mii de amendamente la legea bugetului, care vizează domenii precum sănătatea, educaţia sau investiţiile, după cum declara prim-vicepreşedintele partidului, Sorin Grindeanu.

Sorin Grindeanu: Nu sunt bani la buget deoarece Guvernul Cîţu nu se atinge de evaziunea de peste 100 de miliarde de lei, nu se atinge de arieratele neîncasate la bugetul de stat de peste 35 de miliarde de lei. Astfel, povara austerităţii este pusă pe salariaţii bugetari, pe pensionari, pe copii şi pe studenţi.

Pe de altă parte, astăzi, la Senat este aşteptat votul final pe mai multe proiecte de lege iniţiate de parlamentarii PSD în legislatura trecută şi care vizează domeniul justiţiei.

Toate au rapoarte de respingere.Autor:
Alina Stănuţă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
22 Februarie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza