Proiectul AGRI , un beneficiu pentru Europa

Europa ar putea beneficia de gaze naturale azere în trei ani de zile, prin intermediul proiectului AGRI - apreciazã preşedintele Traian Bãsescu.

Adăugat: 15 Septembrie 2010
Ultima actualizare:15 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail


Proiectul AGRI - România, Georgia, Azerbaidajan, Interconnector - vizeazã transportul gazelor naturale lichefiate din zona Mãrii Caspice în Europa şi construcţia a douã terminale de gaze lichefiate la Tbilisi şi Constanţa.

 

Şeful statului român şi omologii sãi din Azerbaidjan şi Georgia, precum şi premierul Ungariei, au semnat marţi , la Baku, o declaraţie comunã de susţinere a proiectului.Şeful statului a explicat cã studiul de fezabilitate care vizezã terminalul de gaz lichefiat de la Constanþa se aflã în execuţie, iar acesta ar putea fi extins şi în Georgia.  "Dupã evaluãrile fãcute pânã acum, în trei ani am putea sã avem gaze din Azerbaidjan în Europa", a apreciat Traian Băsescu.

 

El şi-a continuat argumentaţia explicînd că în România există  deja un stadiu de fezabilitate în domeniu."Pe ce îmi bazez afirmaţia? În primul rând, pentru cã, din punct de vedere al fezabilitãţii, nu suntem la început. România are un studiu de fezabilitate în execuţie, finanţat de Guvernul Statelor Unite, prin Trade and Development Agency şi studiul vizeazã terminalul de gaze lichefiate de la Constanţa. Existã deja disponibilitatea partenerilor americani de a extinde studiul şi pentru terminalul din Georgia, ceea ce simplificã foarte mult şi finanţarea, şi timpul de realizare a studiului de fezabilitate" a subliniat şeful statului."Proiectul AGRI este cea mai ieftinã alternativã de transfer a gazului din zona caspicã şi Asia Centralã cãtre piaţa europeanã - a mai spus preşedintele Traian Bãsescu şi a arãtat cã acesta cuprinde trei etape de dezvoltare.

 

"O primã etapã în care, prin terminalul de la Constanţa, s-ar derula zece miliarde de metri cubi pe an, o a doua, care mai adauãgã zece şi a treia, care mai adaugã zece. În mod cert, faza I a proiectului poate fi asiguratã cu gaz de Azerbaidjan, "a mai spus Traian Băsescu.La rândul sãu, preşedintele azer, Ilham Aliev, a precizat cã proiectul AGRI va avea succes, pentru cã întruneşte voinţa politicã a pãrţilor, existã resursele naturale necesare, cãile de transport, precum şi consumatorii.  "Dacã reunim toate elementele importante ale proiectului, observãm cã avem în faţã o imagine extrem de promiţãtoare. Cred cã va conta foarte mult cât de repede şi eficient vom acţiona în direcţia implementãrii declaraţiei pe care am semnat-o, pentru cã se pune problema finalizãrii studiului de fezabilitate, dar şi a atragerii de resurse financiare. Oricum, ţinând cont de experienţa şi de abilitãţile noastre tehnice, cred cã proiectul va fi unul de susces", a dat asigurări preşedintele azer, citat de  corespondentul RRA


 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Smona Mihăescu
Reporter:
Oana Bâlă
Adăugat:
15 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza