Proiectele legilor educaţiei intră în procedură de adoptare

Proiectele viitoarelor legi ale educaţiei intră săptămâna viitoare în procedură de adoptare.

Adăugat: 5 Martie 2023
Ultima actualizare:5 Martie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail
Miercuri, 8 martie, ar urma să înceapă procesul de avizare, urmând ca ulterior cele două acte normative să ajungă în guvern pentru aprobare.
 
Vor fi trimise apoi în legislativ, unde parlamentarii vor fi cei care vor stabili forma finală.
 
Termenul iniţial avansat de coaliţia de guvernare pentru adoptare era 15 martie, dar deocamdată proiectele sunt încă în dezbatere publică şi au parte de multe reacţii din partea asociaţiilor elevilor şi ale părinţilor.
 
În proiectul legii învăţământului preuniversitar apar evaluările naţionale scrise obligatorii la materiile Limbă şi comunicare şi Matematică şi ştiinţe, pentru elevii aflaţi la finalul claselor a II-a, a IV-a şi a VI-a, cu reflectarea rezultatelor obţinute prin note de la 1 la 10.
 
Liceele vor putea organiza concursuri de admitere în clasa a IX-a pentru cel mult 60% din numărul de locuri pus la dispoziţie, după ce şcolarii vor obţine Evaluarea Naţională obligatorie. Schimbările propuse în cazul examenului de absolvire a liceului prevăd introducerea Bacalaureatului tehnologic şi a unei probe privind competenţele de bază.
 
Astfel, pentru profilul umanist ar urma ca proba scrisă să cuprindă evaluarea cunoştinţelor de matematică, fizică, chimie sau biologie, în timp ce elevii de la profilul real vor trebui să demonstreze că au competenţe de bază la psihologie, logică, sociologie, economie sau filosofie.
 
În ceea ce priveşte învăţământul superior, va creşte de la trei la patru ani durata studiilor pentru obţinerea doctoratului, iar studenţii care se pregătesc în acest sens vor putea desfăşura activităţi didactice plătite.
 
Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a anunţat totodată că există susţinerea politică pentru ca salarizarea cadrelor didactice să fie progresivă, având la bază salariul mediu brut pe economie.RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 martie, ora 13:01) 


Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Martie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza