Programul Prima casă, suplimentat cu 500 de milioane de lei

La propunerea Ministerului Finanţelor, Guvernul a suplimentat programul Prima casă.

Adăugat: 18 Mai 2016
Ultima actualizare:18 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Plafonul de garanţii pentru anul 2016 al Programului Prima casă a fost suplimentat cu 500 de milioane de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice.  

Măsura Guvernului răspunde solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi ţine cont de dinamica  volumelor garantate în cadrul programului, ori de adoptarea legislatiei privind darea în plata, se arată într-un comunicat de presă. 

Hotarârea de Guvern prevede că finanţatorii eligibili participanţi la acest program  nu pot prelua solicitări de acordare a unei finanţări garantate dacă acestea conduc la depăşirea plafonului alocat.  

În cazul în care prevederea nu se respectă, responsabilitatea pentru soluţionarea acestor situaţii revine în totalitate finanţatorului. 

Aceste precizări au fost introduse pentru a fi preîntâmpinarea semnării unor antecontracte de vânzare-cumpărare, fără a avea o certitudine în privinta sursei de finanţare şi garantare. 

De la iniţierea Programului Prima casa, în 2009, pâna la data de 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garanţii, reprezentând un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finanţări în valoare de 29,8 miliarde de lei.  

Rata de neplată în cadrul Programului este de 0,34% din total credite acordate, se mai arată în comunicat de presă. 

Ministerul Finanţelor Publice va monitoriza indicatorii pieţei creditelor ipotecare pentru persoane fizice în perioada imediat urmatoare şi va anunta strategia pe termen mediu privind derularea Programului Prima Casă, astfel încât, acest program sa nu producă distorsiuni asupra pieţei.Autor:
Alin Şerbănescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
18 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza