Producătorii cer un nou mod de calcul al preţului medicamentelor

Specialiştii susţin că există riscul dispariţiei de pe piaţă a unor substanţe originale, din cauza diferenţei de preţ pe care pacientul va trebui să o suporte.

Adăugat: 28 August 2015
Ultima actualizare:28 August 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

La Ministerul Sănătăţii a avut loc astăzi o dezbatere pe marginea preţurilor maximale la medicamentele care vor fi utilizate pe teritoriul României.

Specialiştii prezenţi au ajuns la concluzia că există riscul dispariţiei de pe piaţă a unor substanţe originale, din cauza diferenţei de preţ pe care pacientul va trebui să o suporte.  

Actuala metodologie de calcul a preţului la medicamente prevede că în cazul unei clase terapeutice pentru care sunt folosite atât medicamente inovative, cât şi generice, statul va deconta preţul celui mai ieftin medicament.

În această situaţie, dacă un pacient doreşte să cumpere un medicament original, statul va acoperi preţul genericului, iar diferenţa va fi plătită de către pacient.

Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente, Dan Zaharescu, explică ce se întâmplă dacă nu se schimbă modalitatea de calcul a preţului medicamentelor.

"Eu nu voi mai putea comercializa inovatorul, pentru că eu setez un nou minim european, care este cu 35% sub minimul actual şi eu afectez celelalte ţări unde România este ţară de referinţă pentru stabilirea preţului medicamentelor", susţine Dan Zaharescu.

"Preţul minim european ar trebui înlocuit cu o medie a celor mai mici trei, celor mai mici cinci preţuri din UE, pentru a evita extremele, care, practic, ne aduc în situaţia de a nu mai avea acces la medicamente pentru pacienţii români", a mai spus   Dan Zaharescu.  

El a adăugat că asociaţia pe care o conduce a cerut crearea unui grup de lucru format din reprezentanţii autorităţilor şi ai producătorilor de medicamente pentru realizarea proiectului de act normativ care să reglementeze preţul maximal al medicamentelor.Autor:
Adriana Turea
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
28 August 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza