Pro Democraţia, "cu ochii" pe alegeri

Asociaţia Pro-Democraţia va monitoriza campania electorală şi în mediul on-line şi va avea observatori la secţiile de vot, în ziua alegerilor

Adăugat: 23 Octombrie 2012
Ultima actualizare:23 Octombrie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Asociaţia Pro Democraţia anunţă că va monitoriza campania electorală şi va observa procesul de organizare şi desfăşurare a alegerilor pentru Parlamentul României care vor avea loc pe 9 decembrie.

Potrivit unui comunicat APD,  îşi propune, ca şi în cazul scrutinelor anterioare, monitorizarea modului în care se aplică legislaţia în vigoare, respectarea acesteia de către actorii instituţionali, politici şi din societatea civilă, combaterea intervenţiilor arbitrare şi neconstituţionale asupra normelor legale.

"Vom monitoriza mecanismele financiare prin care se cheltuie resursele publice, finanţarea partidelor politice, activitatea autorităţilor publice - locale şi centrale - şi managementul electoral, în vederea asigurării bunei funcţionari a acestui proces. De asemenea, unde este necesar, vom înainta recomandări de îmbunătăţire a practicilor administrative electorale din perspectiva organizării alegerilor parlamentare", arată organizaţia.

Premieră. Monitorizarea campaniei în on-line

Asociaţia Pro Democraţia va monitoriza campania ce se va duce în mediul on-line, "un sector care nu este reglementat suficient şi care este utilizat, de multe ori abuziv, de către competitorii electorali".

"Initiaţiva noastră va urmări discursul candidaţilor, din perspectiva principiilor bunei guvernări, se va monitoriza mass-media on-line şi sursele new media", precizează APD.

Monitorizarea permanentă se realizează prin intermediul platformei web - www.alegericorecte.ro - unde APD primeşte din partea cetăţenilor sesizări cu privire la neregulile şi fraudele care apar în timpul procesului electoral, urmând ca disfuncţionalităţile constatate să le transmită instituţiilor competente şi să prezinte rapoarte de monitorizare periodice.

În plus, în zilele de 8 şi 9 decembrie, Asociaţia Pro Democraţia pune în funcţiune serviciul TelVerde gratuit 0800 070 100 unde cetăţenii se pot informa sau pot sesiza nereguli sau fraude legate de procesul electoral.

APD menţionează că observator intern acreditat de asociaţie în data de 9 decembrie poate fi orice cetăţean cu drept de vot, care nu este membru al unui partid politic şi participă la un seminar de instruire.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Octombrie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza