Privatizarea CFR Marfă, aprobată de Guvern

Premierul Victor Ponta a anunţat că a fost aprobată hotărârea de guvern privind privatizarea companiei CFR Marfă.

Adăugat: 24 Iulie 2013
Ultima actualizare:24 Iulie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Executivul a aprobat miercuri hotărârea privind privatizarea CFR Marfă, urmând ca actul normativ să fie transmis CSAT spre avizare, a anunţat premierul Victor Ponta, într-o conferinţă de presă.
    
"Am adoptat, conform Legii privatizării, hotărârea de guvern (...) A fost un angajament în faţa FMI şi a Comisiei Europene, asumat înainte de Guvernul pe care îl conduc, de preşedintele Băsescu. Am obţinut avizul preliminar şi această HG o vom transmite către CSAT spre avizare", a spus Ponta, precizând că, dacă sunt lucruri de natură să afecteze procesul de privatizare, acestea ar trebui discutate în şedinţa CSAT.
   
Întrebat de ce mai este nevoie de avizul CSAT, dacă privatizarea CFR Marfă a fost deja avizată, premierul a motivat că este vorba de "o companie strategică".
    
"Există şi un punct de vedere al Ministerului Apărării Naţionale în acest sens şi pentru că, dacă CSAT a dat aviz, conform Legii CSAT, la momentul declanşării procedurii, acum, înainte de semnare, sunt absolut convins că va face acelaşi lucru, sau, dacă există elemente noi pe care noi nu le cunoaştem, eu nu am cotrobăit prin conturile domnului Stoica, asta face preşedintele, e bine să fim informaţi în mod oficial, nu la televizor", a adăugat Ponta.
    
El a spus că, dacă CSAT nu va aviza Hotărârea de Guvern privind privatizarea CFR, nici contractul cu câştigătorul licitaţiei nu va fi semnat.
    
Hotărârea de Guvern se referă la aprobarea elementelor principale ale contractului care urmează să fie încheiat între Ministerul Transporturilor şi Grup Feroviar Român pentru transferul a 51% din capitalul CFR Marfă.
   
GFR, parte a grupului Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica, a fost declarat la 20 iunie câştigător în procesul de privatizare a CFR Marfă, oferind un preţ de 202 milioane euro pentru pachetul de 51% din acţiuni şi asumându-şi investiţii de 900 milioane lei plus 1,5 milioane euro investiţii de mediu.

Ponta: Voi continua să îl ignor pe Băsescu
    
Premierul Victor Ponta a mai spus că va continua să ignore şi să trateze cu indiferenţă şi umor "ieşirile" preşedintelui Traian Băsescu, arătând că orgoliile provocate de pierderea puterii îl privesc doar pe acesta.
    
"O claborare instituţională între Guvern şi Preşedinţie trebuie să aibă la bază interesul public, nu interese personale, demagogice, generate de lansarea unui partid", a spus Ponta.

Premierul  a afirmat că el va continua să respecte acordul de colaborare instituţională încheiat cu preşedintele Traian Băsescu, adăugând însă că acesta nu a mai respectat înţelegerea, nefiind nici prima şi nici ultima dată când şeful statului nu îşi respectă cuvântul.
    
Victor Ponta a răspuns astfel întrebat de jurnalişti dacă pactul de coabitare semnat cu preşedintele mai este în vigoare în acest moment.
    
"Acel acord de colaborare instituţională, în ceea ce mă priveşte, eu sunt foarte hotărât să îmi respect obligaţiile care îmi revin. Din punctul de vedere al preşedintelui, e foarte clar că nu, domnia sa nu l-a mai respectat şi, mă rog, nu ar fi nici prima şi nici ultima dată când nu îşi respectă un cuvânt dat", a spus Ponta.
    
Declaraţia premierului vine după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni, că va lua în 23 august o decizie definitivă privind numirea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor, explicând că lipsa sa de încredere în Ovidiu Silaghi este urmare a performanţei acestuia la Ministerul Transporturilor, când nu s-a evidenţiat cu nimic, a fost "un fel de apă sfinţită", adică nici nu a mişcat ceva, nici nu s-a opus la ceva.
    
El a mai afirmat că anunţul Guvernului că trebuie aşteptat avizul Consiliului Concurenţei pentru semnarea contractului de privatizare a CFR Marfă este o "intoxicare şi o minciună".
    
Băsescu a arătat totodată că firma care a câştigat licitaţia pentru a cumpăra CFR Marfă nu are banii necesari pentru a plăti suma convenită şi caută bani "pe la bănci", el întrebând de unde va mai avea compania bani de investiţii pentru modernizarea CFR Marfă.
    
Şeful statului a mai declarat că Guvernul a probat că nu a fost competent în pregătirea absorbţiei banilor pentru exerciţiul 2014-2020 prin proiectul Acordului de Parteneriat transmis la Bruxelles, adăugând că trage un semnal de alarmă în acest sens.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Adăugat:
24 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza