Prima zi în Parlament: componența Birouloui Permanent și moțiune simplă

Camera Deputaților și Senatul au ales în ședințe separată noua componență a Biroului Permanent, pentru fiecare Cameră în parte.

Adăugat: 2 Februarie 2023
Ultima actualizare:2 Februarie 2023

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ieri, la deschiderea noii sesiuni a parlamentului, deputații USR și cei ai Partidului Forța Dreptei au depus în plen o moțiune simplă împotriva ministrului de interne, Lucian Bode.

Solicită demisia acestuia ''pentru ca România să aibă un negociator în dosarul Schengen''.

Camera Deputaților și Senatul au ales în ședință separată noua componență a Biroului Permanent, pentru fiecare Cameră în parte.

În cazul Senatului, singurele modificări apar la grupul PNL, care a obținut funcția de vicepreședinte pentru Sorin Cîmpeanu și de secretar pentru Roberta Anastase.

La Camera Deputaților, liberalul Florin Roman l-a înlocuit pe colegul său de partid Florin Alexe în funcția de vicepreședinte, iar la grupul USR, Silviu Secheleanu a făcut rocada cu Daniel Blaga pentru funcția de secretar al forului legislativ.

De mâine, aleșii își reiau ședințele obișnuite în plen și comisii.

Pentru coaliția PSD-PNL-UDMR, lista priorităților din această sesiune parlamentară vizează cu precădere proiectele de care depind banii europeni, cum sunt legile educației și reforma pensiilor speciale.

Alina Gorghiu, președintele interimar al Senatului: Sunt foarte multe proiecte legislative cu care guvernul a venit în parlament sau urmează să vină în parlament și pe care ne dorim să le adoptăm.
Reporter: În plus, social-democrații au anunțat că lucrează la mai multe proiecte pe care le vor promova odată cu preluarea funcției de prim ministru.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a subliniat că se impune un plan de măsuri care să stopeze creșterea prețurilor și a inflației și să promoveze firmele românești, iar pentru atingerea acestor obiective nu exclude o remaniere guvernamentală, odată cu schimbarea conducerii de la nivelul executivului.

Marcel Ciolacu: Va fi și în discuție și o remaniere mai mult ca sigur. Momentan, plecăm de la o bază, care înseamnă protocolul, și de acolo facem politică. Politica înseamnă negociere.

Din opoziție, AUR anunță că va susține atât proiectele pe care le-a depus deja în parlament, cât și altele noi.

George Simion, liderul AUR: Reducerea taxării muncii, un proiect pentru corecta definire a gospodăriei țărănești, sănătatea românilor ne preocupă și, totodată, împiedicarea înstrăinării pădurilor statului.

USR este nemulțumit de performanța guvernului și precizează că are în vedere o serie lungă de moțiuni simple la adresa miniștrilor. Prima a fost depusă astăzi în plenul Camerei Deputaților, împreună cu reprezentanții Partidului Forța Dreptei, și îl vizează pe ministrul de interne, Lucian Bode.

Cristian Seidler, deputat USR: Considerăm că România merită un negociator în dosarul Schengen care să fie privit cu respect de partenerii europeni. Domnul Bode trebuie să-și asume eșecul în fruntea Ministerului de Interne.

USR mai spune că va continua colaborarea cu Forța Dreptei pentru depunerea de moțiuni și sesizări la Curtea Constituțională în timpul acestei sesiuni parlamentare.

 Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
2 Februarie 2023


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza