Prima vizită oficială a lui Iohannis în Germania

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu liderii politici germani despre perspectiva aderării României la spaţiul Schengen, precum şi despre evoluţiile în materie de securitate cu accent pe situaţia din Ucraina.

Adăugat: 26 Februarie 2015
Ultima actualizare:26 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, declaraţii pe Aeroportul Henri Coandă
trimite pe mail

Romania contează pe Germania pentru integrarea sa reală şi deplină în nucleul european, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la plecarea sa, ieri, către Berlin.

Prima vizită oficială în Germania a şefului statului începe astăzi la prânz, cu primirea sa la palatul prezidenţial.

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu liderii politici germani despre perspectiva aderării României la spaţiul Schengen, precum şi despre evoluţiile în materie de securitate cu accent pe situaţia din Ucraina.

De asemenea, va fi abordată perspectiva europeană a Republicii Moldova şi a ţărilor din Balcanii de Vest.

Şeful statului a subliniat că relaţiile de cooperare cu Germania au pentru România o importanţă strategică, iar aprofundarea dialogului cu Berlinul şi extinderea domeniilor de colaborare constituie o prioritate.  

"Vizita oferă prilejul intrării într-o etapă superioară a relaţiilor bilaterale ce include şi o susţinere reciprocă pe teme de interes comun în cadrul UE, în plan regional şi internaţional. Contăm pe sprijinul german pentru integrarea reală şi în profunzime a României în nucleul european. Avem multe puncte comune care ne unesc. România, ca şi Germania, este un stat cu un profil comunitar bine conturat, susţinător al aprofundării integrării europene şi al consolidării UE ca proiect politic", a spus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va menţiona în discuţiile pe care le va avea la Berlin şi rolul din ce în ce mai mare al comunităţilor germane din România, precum şi pe cel al comunităţilor române din Germania, ca puncte de legătură şi factori de consolidare al cooperării dintre cele două ţări.   

Perspectiva europeană a R.Moldova, pe agenda discuţiilor

Un subiect important pe agenda discuţiilor preşedintelui României la Berlin, este perspectiva europeană a Republicii Moldova, de unde Klaus Iohannis s-a întors cu doar câteva ore înainte de plecarea sa spre Germania.

A fost o vizită oficială, în care România şi-a declarat din nou sprijinul pentru ca Republica Moldova să poată realiza reformele necesare integrării europene în sectoare importante precum economia, justiţia sau lupta împotriva corupţiei. 

În ceea ce priveşte situaţia de securitate din regiune, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea faţă de implicaţiile pe care evoluţiile din Ucraina le pot avea asupra stabilităţii Republicii Moldova.

Şeful statului s-a întâlnit cu preşedintele şi premierul Republicii Moldova, cu liderii partidelor proeuropene, dar şi cu studenţi ai Universităţii Chişinău.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
26 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza