Președintele va prezenta Parlamentului o nouă strategie națională de apărare

Noua strategie va evalua mediul internaţional de securitate şi va prezenta direcţiile de acţiune pentru asigurarea securităţii naţionale pe termen lung.

Adăugat: 11 Martie 2015
Ultima actualizare:11 Martie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis la bilanțul MApN
trimite pe mail

O nouă Strategie Naţională de Apărare va fi prezentată Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis.

La bilanţul MApN pe anul trecut, prezentat ieri, şeful statului a subliniat că armata are nevoie de o legislaţie clară şi de dotări pe măsura provocărilor actuale.

Ministrul Mircea Duşa a anunţat că cele două comandamente NATO care vor fi înfiinţate în ţara noastră vor funcţiona în Bucureşti.

La şedinţa de bilanţ a fost prezent şi premierul Victor Ponta, care a promis susţinerea Guvernului pentru creşterea bugetului Armatei.

Documentul va evalua mediul internaţional de securitate şi va prezenta direcţiile de acţiune pentru asigurarea securităţii naţionale pe termen lung, a subliniat şeful statului.

"Într-o zonă caracterizată de coliziunea intereselor strategice şi într-o perioadă marcată de modificări geopolitice rapide, credibilitatea reprezintă o valoare naţională importantă, atât în relaţia cu aliaţii şi partenerii noştri, cât şi cu proprii noştri concetăţeni", a spus Klaus Iohannis.

2% din PIB pentru Apărare

Premierul Victor Ponta a salutat demersul preşedintelui României de a iniţia un pact între toate partidele parlamentare, astfel încât bugetului Apărării să îi fie alocate două procente din PIB.

"Esenţial este, cu siguranţă, să aveţi alocat 2% dintr-un produs intern brut care creşte, nu dintr-unul care scade", a susținut Victor Ponta.

Două centre de comandă NATO în România

Două noi comandamente NATO vor fi amplasate în România, a anunţat ministrul apărării, Mircea Duşa.

"Preconizăm realizarea capacităţilor operaţionale iniţiale până în anul 2016, iar capacitatea operaţională completă, până în anul 2018", a anunțat Mircea Dușa.

Cele două centre de comandă şi control vor avea sediul la Bucureşti.

Angajaţii vor lucra permanent în România şi vor avea ca atribuţii pregătirea şi coordonarea militarilor din forţa de reacţie rapidă a NATO.Autor:
Cătălin Purcaru
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
11 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza