Preşedintele Ucrainei anunţă o agravare a situaţiei din ţară

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională şi de Apărare a Ţării.

Adăugat: 28 August 2014
Ultima actualizare:28 August 2014

Politica Romaneasca
Foto: Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei
trimite pe mail

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat joi că trupe ruse au fost aduse în sud-estul Ucrainei pentru a-i sprijini pe separatiştii proruşi şi a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate Naţională şi de Apărare a Ţării pentru a decide măsurile ce vor fi luate.

Autorităţile din Ucraina au vorbit chiar despre o invazie rusă şi au cerut Uniunii Europene ajutor militar de anvergură.

Între timp, Rusia continuă să nege că ar fi intervenit în Ucraina prin înarmarea separatiştilor şi prin trimiterea de militari pe teritoriul ucrainean.

Reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă OSCE, Andrei Kelin, a negat prezenţa militarilor şi tehnicii militare ruse în Ucraina, în speţă în zona oraşul Novoazovsk din sudul regiunii Donteţk, intrat recent sub controlul insurgenţilor.

La rândul său, ambasadorul rus la Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat astăzi, la Bruxelles, că noul val de acuzaţii la adresa Moscovei este legat de dorinţa Kievului de a minimiza rezultatele reuniunii de la Minsk cu participarea uniunii vamale a Ucrainei şi Uniunii Europene, ca şi de eşecul operaţiunii militare ucrainene în estul ţării.

Pe de altă parte, premierul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Aleksandr Zakharchenko, a declarat joi, într-un interviu difuzat de televiziunile ruse de stat, că insurgenţii nu au negat niciodată că de partea lor luptă câteva mii de voluntari din Rusia, inclusiv foşti militari.

Pentru prima data însă, el a recunoscut că între aceştia se numără şi cadre militare active, fie şi în calitate neoficială.

Subliniind că fără voluntarii ruşi, insurgenţilor le-ar fi fost foarte greu să lupte, Aleksandr Zakharchenko, a spus:

În rândurile noastre aceştia au fost în număr de circa 3-4 mii. Mulţi au plecat deja acasă, dar şi mai mulţi au rămas aici. Din păcate, există şi morţi. Ca voluntari ruşi, aici vin şi mulţi foşti militari de carieră, care luptă alături de noi considerând că aceasta este datoria lor. Mai mult, vă spun şi mai sincer că în rândurile noastre luptă şi militari actuali, care au preferat să-şi petreacă concediile nu pe plaja mării, ci între noi, între fraţii care luptă pentru libertatea lor.

Autorităţile ruse nu au comentat până acum declaraţiile liderului separatist.Autor:
Alexandr Beleavski
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
28 August 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza