Preşedintele României participă la Consiliul European de toamnă

Preşedintele Traian Băsescu se va afla, duminică, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului European de, iar preşedintele PDL, Emil Boc este prezent sâmbătă, la Bruxelles la summitul PPE.

Adăugat: 22 Octombrie 2011
Ultima actualizare:22 Octombrie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Agenda reuniunii este dominată de situaţia economică la nivel european, urmând a fi dezbătute modalităţile de consolidare a guvernanţei economice europene şi de întărire a disciplinei fiscale în statele membre, a informat printr-un comunicat Preşedinţia.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, înainte de plecarea la Bruxelles, că  prioritară pe agenda întâlnirii, este rezolvarea crizei din Grecia, care începe să afecteze şi ţările vecine, inclusiv România.

"Pe agendă se află stabilirea unei soluţii durabile pentru Grecia. Aş face comentariul că pentru noi este de importanţă majoră. Datorită situaţiei din Grecia toată regiunea este contaminată de neîncredere şi aici nu este doar responsabilitatea Greciei. Liderii din zona euro care întârzie la nesfârşit o decizie pentru Grecia fac foarte mult rău nu numai Greciei. Băncile greceşti au expunere majoră pe piaţa românească şi sigur că şi CDS-ul României creşte ca urmare a indeciziilor, a întârzierilor legate de Grecia", a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a mai spus că liderii europeni vor discuta şi despre consolidarea mecanismului european de stabilitate şi a sistemului bancar prin recapitalizare.

Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat, că, deşi nu are probleme cu sistemul bancar, România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european, motiv pentru care ţara noastră va solicita ca în procesul de capitalizare a băncilor să se ţină cont şi de obligaţia ca băncile să-şi menţină nivelul de expunere în ţările din zona non-Euro.

"România nu are probleme cu sistemul bancar, din păcate, însă, la stadiul la care UE nu a început încă să facă plăţi pentru consolidarea băncilor, România plăteşte deja consolidarea sistemului bancar european. Şi o plăteşte prin dobânzi foarte ridicate, pentru că avem filiale româneşti ale băncilor din zona Euro, fie că sunt austriece, franţuzeşti sau greceşti, iar dobânzile, atât pentru împrumuturile guvernamentale, cât şi pentru împrumuturile zonei private, au ajuns la un nivel deja inacceptabil. Ori, indirect, România, un stat din afara zonei Euro, a început să plătească această capitalizare a băncilor din zona Euro. Lucru care trebuie spus cinstit şi discutat la acest Consiliu", a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că din cele mai afectate sunt statele care nu sunt în zona euro.

"Nu se poate împinge plata facturii împrumuturilor făcute la nesfârşit către guverne care au un nivel foarte ridicat de îndatorare către state care nu sunt în zona Euro şi, din păcate, şi cele mai sărace, ceea ce este imoral", a  subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele a anunţat că solicitarea României pe acest subiect va fi aceea să se ţină cont şi de obligaţia băncilor de a-şi menţine expunerea în ţările care nu sunt în zona Euro.

"Solicitarea României va fi ca în procesul de capitalizare a băncilor care acţionează în România, şi eu cred că în toată zona non-Euro, să se ţină cont şi de obligaţia ca băncile să-şi menţină nivelul de expunere în ţările din zona non-Euro", a afirmat Traian Băsescu, sâmbătă, pe aeroportul Henry Coandă.

Preşedintele PDL, Emil Boc, la summitul Partidului Popular European

Tot la Bruxelles are loc, sâmbătă, summitul Partidului Popular European, unde este prezent şi preşedintele PDL, Emil Boc.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de PDL, la summit participă preşedinţi ai partidelor membre ale PPE, şefi de state şi de guverne din familia popularilor europeni, precum şi preşedinţii Consiliului European, Comisiei Europene şi Parlamentului European.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Oana Bâlă
Adăugat:
22 Octombrie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza