Preşedintele Republicii Moldova: Solicitările Transnistriei sunt "contraproductive"

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat , marţi, că a luat cunoştinţă de declaraţiile Sovietului Suprem al Transnistriei şi le-a calificat drept "contraproductive".

Adăugat: 18 Martie 2014
Ultima actualizare:18 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Nicolae Timofti, preşedintele R.Moldova
trimite pe mail

Într-o conferinţă de presă, susţinută marţi, la Chişinău, preşedintele Timofti a subliniat că doreşte să asigure ţării sale "un climat de linişte şi stabilitate", adăugând că pe acest fond trebuie ca Republica Moldova să îşi poată dezvolta instituţiile şi economia şi asigura mersul ritmic al procesului de integrare europeană".

Timofti a mai spus că în activitatea sa de preşedinte al ţării s-a concentrat pe câteva domenii printre care şi "conflictul transnistrean".

"Activitatea mea în calitate de preşedinte s-a concentrat preponderent pe câteva domenii şi teme şi anume: politica externă, justiţia, securitatea statului, armata naţională, conflictul transnistrean. Sunt domenii cheie pentru ţara noastră şi sper să am în continuare o colaborare eficientă cu instituţiile de profil, pentru a întări aceste domenii", a spus el.

Răspunzând la întrebarea referitoare la solicitarea administraţiei din Transnistria de a se alipi Federaţiei Ruse, preşedintele Republicii Moldova a răspuns:

"În primul rând, am luat cunoştinţă, m-au informat deja că a făcut o astfel de declaraţie aşa-numitul conducător, aşa-numitul soviet suprem al Transnistriei, Burla, mi se pare. Dar, oficial, că acest organ, neconstituţional din punctul de vedere al Republicii Moldova, cum este sovietul suprem al Transnistriei, nu a luat aşa o decizie, nu cunosc. Dar cred eu că astfel de acţiuni sunt contraproductive, ele nu aduc bine Republicii Moldova şi, sunt de părere, chiar şi Federaţiei Ruse. Nu contribuie la păstrarea acelui 'image' internaţional de care se bucura până acum Rusia. Şi dacă va accepta, cred că va fi un pas greşit, din punctul meu de vedere", a subliniat Timofti.

Despre alipirea Crimeii la Federaţia Rusă

Cât priveşte poziţia Republicii Moldova privind alipirea Crimeii la Rusia, Nicolae Timofti a calificat acest lucru drept "ilegal", afirmând că nu vor recunoaşte rezultatele privind referendumul din Crimeea.

"Poziţia mea şi a Republicii Moldova este următoarea: noi calificăm drept ilegal şi nu recunoaştem rezultatele aşa-numitului referendum cu privire la statutul Peninsulei Crimeea din 16 martie curent. Republica Moldova reconfirmă sprjiinul ferm pentru unitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în frontierele sale recunoscute la nivel internaţional. Considerăm că orice decizie aprobată în baza acestui aşa-numit referendum nu este nici legitimă, nu este nici legală din punct de vedere al dreptului internaţional", a spus Timofti.

Amintim că organizaţii civice din Transnistria, regiune pe teritoriul Republicii Moldova, au trimis, marţi, Dumei de Stat a Federaţiei Ruse o solicitare privind modificarea legislaţiei astfel încât regiunea separatistă să poată intra în componenţa Federaţiei.

De altfel, președintele Nicolae Timofti a anunţat, că va veni miercuri în România, pentru a discuta cu omologul său Traian Băsescu.

Timofti a declarat că a discutat despre această întâlnire la telefon, cu președintele Băsescu

AUDIO declaraţia integrală a preşedintelui Nicolae Timofti, pe prima pagină a site-ului.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
18 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza