Preşedintele militează pentru consolidarea suprafeţelor agricole

Şeful statului vorbeşte despre declanşarea unei politici de consolidare a suprafeţelor agricole, după întocmirea cadastrului şi a cărţii funciare.

Adăugat: 15 Mai 2014
Ultima actualizare:15 Mai 2014

Politica Romaneasca
Foto: Traian Băsescu, preşedintele României. Foto: presidency.ro
trimite pe mail

Preşedintele Traian Băsescu consideră că trebuie declanşată o politică de consolidare a suprafeţelor, având în vedere că jumatate din terenul agricol este înglobat de ferme de subzistenţă.

Acest lucru se poate face doar după întocmirea cadastrului şi a cărţii funciare, mai spune şeful statului.

În deschiderea Conferinţei naţionale a agricultorilor Traian Băsescu a mai precizat ca irigaţiile pe suprafete întinse presupun costuri mari şi a menţionat că în afara finalizării canalelor Siret-Bărăgan şi Bucureşti-Olteniţa, ar trebui declanşată o politică de colectare a apei din ploi şi tornade.

Fermierii cer limitarea cumpărării terenurilor de către cetăţenii străini

Organizaţiile patronale insistă pe nevoia ca autorităţile să introducă noi reglementări care să limiteze cumpărarea terenurilor agricole de cetăţenii străini, după ce România a liberalizat această piaţă de la 1 ianuarie, conform angajamentelor luate la momentul aderării la Uniunea Europeană.  

Reprezentanţii fermierilor au propus autorităţilor un set de acte normative pentru a reduce vânzarea terenurilor agricole către străini.

Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, a precizat că sunt vândute străinilor peste un milion de hectare, iar alte două milioane sunt arendate.

Concret, agricultorii propun constituirea camerelor agricole şi a fondului mutual, alocarea fondurilor europene pentru domenii strategice şi de interes comercial, cum ar fi atragerea tinerilor fermieri şi investiţii în exploataţiile agricole.

De asemenea, stabilirea unei strategii specifice gospodăriilor mici, care să le transforme în ferme comerciale.

Şi în domeniul îmbunătăţirilor funciare, agricultorii au propus alocarea de fonduri pentru combaterea eroziunii solurilor, scutirea fermierilor de la plata pentru apa de irigat şi, nu în ultimul rând, realizarea cadastrului agricol.

Laurenţiu Baciu a mai adăugat că aceste măsuri trebuie creionate pentru un exerciţiu financiar de şapte ani.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
15 Mai 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza