Preşedintele Israelului, Shimon Peres vizitează România

România are o relaţie tradiţională excelentă cu statele arabe şi cu Israelul, iar ţara noastră poate juca un rol important în Orientul Mijlociu.

Adăugat: 12 August 2010
Ultima actualizare:12 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, efectuează o vizită de stat în ţara noastră.


El are programate întâlniri cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Emil Boc.


În cursul dimineţii de joi, preşedintele Statului Israel,  Shimon Peres a depus  o coroană de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol după intonarea de către fanfara Muzicii Reprezentative a Armatei a imnurilor de stat ale României şi Statului Israel.


Preşedintele israelian a semnat apoi în Cartea de Onoare a Regimentului 30 gardă şi a primit informaţii despre valoarea monumentului.


În cadrul seriei de întâlniri oficiale , la eveniment a participat şi ambsadorul Statului Israel în România Excelenţa Sa, domnul Oren David, transmite reporterul Radio România, Angela  Cerveni.


Într-un interviu pentru Televiziunea Publică, acordat înaintea sosirii la Bucureşti, Shimon Peres a declarat că România poate juca un rol important în procesul de pace din Orientul Mijlociu.


România are în egală măsură o relaţie tradiţională excelentă cu statele arabe şi cu Israelul, iar în trecut autorităţile române au contribuit substanţial la procesul de pace.


Preşedintele Traian Băsescu consideră că acest echilibru dă României credibilitate.   


"Noi suntem o ţară credibilă şi prin politica tradiţională, dar şi prin dezvoltările din ultimii ani. Eu am vizitat Israelul tot în vizită de stat, am vizitat Ramallah în vizită de stat, am avut întâlniri cu toţi ambasadorii de la Liga Arabă, expunând punctul nostru de vedere cu privire la conflictele din Orientul Mijlociu şi cred că suntem o ţară credibilă", a spus Traian Băsescu


În mod repetat, autorităţile israeliene au declarat că România poate şi acum, la fel ca în trecut, să joace un rol important în Orientul Mijlociu.


Preşedintele Shimon Peres a declarat într-un interviu la postul public de televiziune că România are o poziţie clară împotriva terorismului, obstacolul principal în calea păcii în zonă.   


"Dacă pericolul terorismului poate fi redus, atunci palestinienii din Gaza şi din Cisiordania se pot reunifica. Astăzi ei au două state - unul legitim şi un altul creat prin teroare - şi am vrea ca palestinienii să aibă propriul lor stat, un singur stat. România poate, prin vocea sa în Europa şi în lume, care este foarte respectată, să îi ajute pe palestinieni să-şi construiască un stat şi să ajute Israelul să obţină pacea", a declarat Shimon Peres.


Aceasta este prima vizită oficială a unui preşedinte israelian în România.


Shimone Peres are programate  discuţii oficiale cu preşedintele României, cu prim-ministrul şi preşedinţii celor două camere ale legislativului, dar şi întâlniri cu membrii comunităţii evreieşti şi o vizită la Muzeul Holocaustului.


Preşedintele Peres face un turneu în Bulgaria şi România, tema principală fiind strângerea relaţiilor cu UE şi dosarele specifice Orientului Mijlociu.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
12 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza