Preşedintele Iohannis retrimite Parlamentului Legea privind finanţarea partidelor

Preşedintele României a trimis spre reexaminare Parlamentului Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Adăugat: 10 Aprilie 2015
Ultima actualizare:11 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, decizia preşedintelui României are drept bază aspecte de principiu şi de natură juridică.

COMUNICATUL iINTEGRAL AL ADMINISTRAŢIEI PREZIDENŢIALE:

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis spre reexaminare Parlamentului Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

Decizia Preşedintelui României se întemeiază pe o serie de aspecte de principiu şi de natură juridică, detaliate în conţinutul cererii de reexaminare.

Legislaţia privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale este esenţială în reformarea instituţiilor politice, la care s-au angajat toate partidele şi care este aşteptată de întreaga societate românească.

Obiectivul de a aduce mai multă transparenţă şi integritate în finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale, convenit în cadrul consultărilor cu Preşedintele României, nu poate fi atins în absenţa unei dezbateri reale şi a unor prevederi clare şi riguroase care să nu lase loc suspiciunilor, interpretărilor sau să ducă la efecte contrare celor scontate.

În forma trimisă spre promulgare, legea nu a beneficiat de dezbatere în ambele Camere ale Parlamentului, ceea ce afectează inclusiv principiul constituţional al bicameralismului.

Prin cererea de reexaminare, Preşedintele României solicită clarificarea normelor care privesc împrumuturile acordate partidelor de persoane fizice şi juridice, donaţiile, controlul finanţării, precum şi clarificarea unor prevederi susceptibile a încalca principiul pluralismului politic.

Departamentul de Comunicare Publică
10 Aprilie 2015Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Aprilie 2015
Ultima actualizare:
11 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza