Preşedintele Iohannis, prezent la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga

La Riga, în Letonia, începe astăzi summit-ul Parteneriatului Estic între Uniunea Europeană şi şase state foste sovietice. România este reprezentată de preşedintele Klaus Iohannis, care a plecat spre capitala letonă.

Adăugat: 21 Mai 2015
Ultima actualizare:21 Mai 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Înaintea plecării sale la Riga, preşedintele Klaus Iohannis a făcut o scurtă conferinţă de presă, în care a arătat că doreşte ca evenimentul din capitala Letoniei să marcheze o consolidare a Uniunii Europene cu statele care formează  Parteneriatului Estic.

"Ne dorim ca acest summit să marcheze un moment important pentru consolidarea relaţiei Uniunii Europene cu statele partenere din Est, în special cu cele care au avansat în procesul de apropiere faţă de Uniunea Europeană. Mă refer aici la Republica Moldova, Georgia şi Ucraina, faţă de al căror parcurs european România este direct interesată", a precizat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că acest summit este mai important decît cel de la Vilnius, de acum 2 ani, pentru că are loc "într-un climat regional de securitate mult mai complex".

Preşedintele României a anunţat că se va face şi o evaluare a progreselor înregistrate de statele membre ale Parteneriatului Estic şi a subliniat că va susţine "principiul diferenţierii în funcţie de meritele proprii ale fiecărui partene".

"De aceea, la Riga, voi susţine principiul diferenţierii în funcţie de meritele proprii ale fiecărui partener pentru a permite acelora care demonstrează angajament şi voinţă politică să avanseze spre Uniunea Europeană", a spus Iohannis.

Preşedintele a mai susţinut că e nevoie de o "viziune strategică pe termen lung".

"Avem nevoie de o viziune strategică pe termen lung, mai ambiţioasă şi mai clar definită, din partea UE în relaţiile cu partenerii. Aceasta trebuie să ţină seama inclusiv de faptul că Acordurile de Asociere, respectiv Acordurile de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător nu reprezintă obiectivul final al cooperării lor cu UE", a mai arătat şeful statului.

Summitul de la Riga se va încheia cu o Declaraţie comună în care vor fi precizate obiectivele pentru Uniunea Europeană şi statele partenere în perioada următoare, a mai precizat preşedintele Klaus Iohannis.

 

 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
21 Mai 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza