Preşedintele Iohannis: Plecarea românilor calificaţi în străinătate, o pierdere pentru România

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la Berlin, că plecarea în străinătate a românilor calificaţi este o pierdere pentru România, iar fenomenul trebuie oprit printr-o dezvoltare economică durabilă.

Adăugat: 27 Februarie 2015
Ultima actualizare:27 Februarie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

La conferinţa de presă comună cu cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Iohannis a explicat că problema migraţiei sărăciei - cum a numit-o el - se confundă prea des cu problema liberei circulaţii a forţei de muncă în Europa.

Potrivit preşedintelui, numărul românilor instruiţi care caută de lucru în Germania, de exemplu, este mai mare decât cel al migranţilor sărăciei.

Corespondentul RRA, Oana Bâlă, transmite că întâlnirea preşedintelui Iohannis cu cancelarul Angela Merkel a fost un prilej de evaluare a relaţiilor bilaterale.

Preşedintele Klaus Iohannis a amintit că Germania este principalul partener economic al României şi a precizat că există încă un potenţial însemnat de dezvoltare prin sporirea investiţiilor şi creşterea schimburilor comerciale

"În sfera economică, am evaluat cu satisfacţie evoluţia schimburilor dintre cele două ţări, care îşi menţin tendinţa ascendentă. Am apreciat, de asemenea, prezenţa în România a unor investitori importanţi şi am afirmat deschiderea şi interesul nostru pentru atragerea unui număr şi mai mare de companii germane". a spus Iohannis.

 Aderarea României la Spaţiul Schengen a fost un alt subiect important aflat pe agenda convorbirilor dintre cancelarul Angela Merkel şi preşedintele Klaus Iohannis, concluzia fiind că ţara noastră contează pe sprijinul Germaniei în această privinţă.

Am întrebat-o pe doamna Merkel dacă o decizie privind aderarea României la Schengen poate fi luată până la sfârşitul anului, ţinând cont de ultimul raport MCV al Comisiei Europene.

"Da, aţi amintit ultimele rapoarte, care au fost predominant poziţive, şi noi credem că reformele vor fi puse în aplicare în mod consecvent. Vom vorbi despre paşii ce urmează. Nu pot să vă dau un răspuns final, însă înţeleg că România aşteaptă un răspuns ferm, care să arate că negocierile progresează şi vom reveni asupra acestor discuţii", a răspuns Merkel..

Şeful statului a mai avut convorbiri cu omologul său german, Joachim Gauck, cu preşedintele Bundestag-ului şi s-a întâlnit cu comunitatea de români din Germania.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a mulţumit reprezentanţilor comunităţii româneşti, care au ales să se implice în alegerile prezidenţiale, şi a spus că una dintre priorităţile noii sesiuni parlamentare este soluţionarea votului din diaspora, pentru ca toţi românii să îşi poată exercita acest drept constituţional.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
27 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza