Preşedintele Iohannis pleacă marţi la Kiev

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte la Kiev cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Adăugat: 16 Martie 2015
Ultima actualizare:16 Martie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Poziţia preşedintelui României este clară şi a fost făcută publică şi în cursul vizitei de săptămâna trecută din Polonia.

Astfel, din punctul de vedere al României, sancţiunile economice împotriva Rusiei trebuie menţinute până când acordurile de la Minsk vor fi aplicate complet.

Vizita la Kiev a preşedintelui Klaus Iohannis are loc într-un context geo-politic complicat, iar discuţiile cu omologul său, Petro Poroşenko, vor viza în principal evoluţiile din regiune după anexarea Crimeii de către Rusia şi izbucnirea conflictului din estul Ucrainei.

Şeful statului a exprimat cu mai multe ocazii susţinerea fermă a României pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional şi a condamnat ferm deteriorarea situaţiei de securitate din vecinătate.

De asemenea, preşedintele s-a pronunţat pentru o implementare progresivă a pachetului de măsuri convenit la Minsk în luna februarie.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis spunea că susţine soluţia diplomatică, bazată pe dialog pentru încetarea conflictului armat din Ucraina şi a anunţat că România doreşte să se implice în rezolvarea acestei probleme.

În acest sens, şeful statului a convenit cu preşedinte Petro Poroşenko intensificarea coperării bilaterale în scopul întăririi securităţii din regiune pentru că, în opinia sa, rolul României este de a fi un reper de stabilitate în zonă şi de gândire politică înţeleaptă într-un context tensionat.

După vizita la Kiev, preşedintele Klaus Iohannis va merge la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului European.

Şefii de stat şi guvern vor discuta despre uniunea energetică europeană, relaţia cu Rusia şi situaţia din Ucraina.

Înaintea reuniunii, preşedintele României va fi prezent la întâlnirea liderilor PPE, care are loc în marja Consiliului.



Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
16 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza