Preşedintele Iohannis participă la summitul Iniţiativei celor Trei Mări

La Sofia, în Bulgaria, începe al şaselea summit al Iniţiativei celor Trei Mări, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis.

Adăugat: 9 Iulie 2021
Ultima actualizare:9 Iulie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Iniţiativa celor Trei Mărimi reuneşte 12 state membre ale Uniunii Europene, aflate între Marea Baltică, Marea Adriatică şi Marea Neagră, iar la reuniunea de la Sofia vor fi stabilite reperele pentru dezvoltarea acestui spaţiu, care beneficiază şi de sprijin american, după cum a asigurat, ieri, preşedinţii Joe Biden, în mesajul transmis participanţilor.

Pe agendă se află evaluarea progreselor înregistrate, cu accent pe lista de proiecte strategice prioritare de interconectare, stabilite la summitul de la Bucureşti şi completată ulterior, dar şi funcţionarea fondului de investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări, în care România şi Polonia sunt state fondatoare.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şeful statului, Klaus Iohannis, va insista pe aplicarea proiectelor strategice prioritare de interconectare, cu accent pe Rail2Sea şi Via Carpathia, de interes crescut pentru România.

Din punctul de vedere al Bucureştiului aceste proiecte sunt esenţiale pentru ca iniţiativa să aducă într-adevăr dezvoltare economică pe termen lung, dar şi să facă economia statelor participante mai rezistentă strategic, inclusiv în contextul eforturilor de redresare economică post-pandemie.

 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
9 Iulie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza