Preşedintele Iohannis participă la Consiliului European

Preşedintele Klaus Iohannis,a declarat că România poate gestiona numărul de refugiaţi pe care Uniunea Europeană îi va trimite pe teritoriul său, dar că regretă adoptarea cotelor obligatorii prin vot majoritar, şi nu prin negocieri.

Adăugat: 23 Septembrie 2015
Ultima actualizare:23 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

UPDATE  În conferinţa de presă pe care a susţinut-o azi, la Palatul Cotroceni, preşedintele a subliniat faptul că  regretă decizia JAI de impunere a cotelor obligatorii  de imigranţi, decizie ce, în opinia sa,  nu reprezintă o soluţie a acestei probleme.

"Decizia a fost adoptată. Înţeleg că alte ţări intenţionează să o conteste şi vom aştepta să vedem rezultatul. (...) În realitate, numărul refugiaţilor pe care România trebuie să îi primească într-o perioadă de unu-doi ani nu este mare. Este suportabil şi cred că România trebuie să îşi arate solidaritatea", a declarat Iohannis înaintea plecării la Bruxelles.

Preşedintele Klaus Iohannis a  mai precizat că nu s-a discutat încă pe ce criterii vor fi aleşi refugiaţii ori o selecţie a lor pentru a fi relocaţi într-o ţară sau alta.

La o întrebare Radio România, Klaus Iohannis a răspuns că este posibil chiar azi, la Consiliu să se discute propunerea de stabilire a unui responsabil pentru întreaga procedură de relocare.

În ce priveşte posibilitatea ca România să conteste la Curtea Europeană de Justiţie, ca şi Cehia, impunerea de cote de refugiaţi, preşedintele a spus ca deocamdată vom aştepta să vedem cum decurge demersul altor ţări în acest sens.

Klaus Iohannis a explicat că decizia de ieri a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne este definitivă şi nu se pune problema validării sau rediscutării ei azi, la Consiliu, dar, cu siguranţă, vor fi şefi de state care îşi vor exprima nemulţumirea.

Preşedintele a spus că şi el va face asta pentru că ieri, la Consiliul JAI, practic, s-a forţat un vot.  

"Regretăm, şi eu regret, că această decizie, în loc să fie luată prin consens, în baza unor negocieri şi discuţii, s-a luat prin vot majoritar. Eu nu cred că impunerea cotelor obligatorii, impunerea printr-un vot majoritar rezolvă această problemă, iar Uniunea Europeană, mai exact Comisia Europeană, a adus în discuţie un mecanism care face întreaga problemă foarte complexă, fiindcă se pun în discuţie principiile după care lucrează Uniunea Europeană", a afirmat şeful statului, citat de redactorul RRA.

AUDIO Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis

Summitul extraordinar al Uniunii Europene are loc la solicitarea Germaniei, în contextul crizei imigranţilor.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, înainte de plecarea la Bruxelles, şeful statului va susţine la Palatul Cotroceni, la ora 12:00, o declaraţie de presă.

Imediat după reuniunea de la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis va pleca în Statele Unite, la lucrările Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite de la New York.

Şeful statului va susţine, zilele următoare, mai multe intervenţii de la tribuna reuniunii organizaţiei mondiale şi va avea întrevederi cu investitori americani.

Preşedintele Klaus Iohannis va discuta, într-o întrevedere bilaterală, cu vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, mai probabil despre criza refugiaţilor cu care se confruntă Europa şi lupta împotriva terorismului -  transmite redactorul nostru Alina Stănuţă.Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Alina Stănuţă, Carmen Gavrilă
Adăugat:
23 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza