Preşedintele Iohannis nu va desemna un premier urmărit penal

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că nu va desemna, după alegerile din luna decembrie, un premier urmărit penal sau care are probleme cu justiţia.

Adăugat: 4 Octombrie 2016
Ultima actualizare:4 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Şeful statului a făcut aceste declaraţii, după prima şedinţă a Comisiei Prezidenţiale, care ar urma să elaboreze proiectul de ţară, document strategic, acceptat de partide, de societatea civilă, dar şi de românii din afara graniţelor.

"Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele României, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal!", a spus Iohannis.

El a mai precizat că persoana pe care o va nominaliza va trebui să mai îndeplinească două condiţii: să aibă calităţile necesare pentru a conduce Guvernul şi să fie capabilă să obţină susţinerea unei majorităţi parlamentare.

"Asta înseamnă că nominalizez persoana care după părerea mea întruneşte o majoritate în Parlament şi este competentă pentru a conduce Guvernul României. Ar fi absurd să desemnez pe cineva care pe urmă nu întruneşte o majoritate. Nu sunt adeptul acestor jocuri politice. Nu am de gând să nominalizez sau să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament, eventual mai pică o dată. Aceste jocuri nu le veţi găsi la mine", a arătat Iohannis.

Reacţia lui Dragnea

În replică, preşedintele PSD Liviu Dragnea a subliniat că, după alegerile din decembrie premierul trebuie desemnat de majoritatea parlamentară câştigătoare potrivit votului acordat de cetăţeni.

Dragnea a mai spus că îi doreşte succes lui Klaus Iohannis "în a proceda la desconsiderarea Constituţiei".

"Îi doresc foarte mult succes în a proceda la desconsiderarea Constituţiei. Nu am spus niciodată că vreau să fiu prim-ministru. Nu am spus cu cine vrem noi să mergem la Cotroceni ca şi nume de prim-ministru. Domnul Iohannis confirmă acum ceea ce eu am spus mai demult că face ceea ce îi spune doamna co-preşedintă, acum am înţeles că este preşedintă, a PNL, nu vrea să îi iasă din cuvânt. Să ieşi înaintea alegerilor să spui pe cine ai prefera, respectiv pe Cioloş, să spui pe cine nu ai pune, asta încalcă grav Constituţia", a afirmat Dragnea.

PNL: Afirmațiile președintelui arată o stare de normalitate

Preşedintele PNL Alina Gorghiu spunea că afirmaţiile preşedintelui dovedesc o stare de normalitate şi aprecia ca nepotrivită reacţia liderului PSD Liviu Dragnea.

"Am senzaţia, câteodată, că declaraţiile dlui Dragnea vin într-o ţară în care nu există reguli, nu există o ordine, nu există nimic. Într-un stat democratic ţii cont de nişte rigori. O persoană condamnată este o persoană condamnată. Până una-alta, dacă refuzăm să credem în justiţia din România înseamnă că nu mai avem ce căuta în România. Dar, dacă avem o hotărâre judecătorească, ce spune că suntem condamnaţi pentru o anumită infracţiune, avem obligaţia să o respectăm. Eu vă mărturisesc că nu ştiu ce mai caută dl Dragnea în Parlamentul României. Dacă avea decenţă, indiferent că se simte înlăuntrul domniei sale vinovat sau nevinovat, ar fi trebuit să facă pasul lateral şi să spună: 'nu mânjesc imaginea Parlamentului cu problema mea' şi s-ar fi dus domnia sa acasă şi ar fi făcut cu totul şi cu totul altceva", a afirmat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.


              
                        
 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Oana Bâlă
Adăugat:
4 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza