Președintele Iohannis l-a invitat pe Joe Biden la mini-summitul NATO de la București

Președintele Klaus Iohannis a avut o întâlnire la Casa Alba cu vicepreședintele SUA, Joe Biden, pe care l-a invitat la București.

Adăugat: 28 Septembrie 2015
Ultima actualizare:28 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Întâlnirea dintre președintele Klaus IOhannis (stânga) și Joe Biden. Sursa: presidency.ro
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după întrevederea cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, că l-a invitat pe acesta să participe la mini-summitul NATO de la Bucureşti, care se va desfăşura în luna noiembrie.

"I-am spus vicepreşedintelui Biden că în noiembrie organizăm un minisummit NATO şi l-am invitat să participe (...) la acest minisummit, în măsura in care, sigur, ii permite timpul, să participe la acest mini-summit", a spus şeful statului, la Ambasada României în SUA.

El a arătat că a evaluat împreună cu oficialul american unele chestiuni legate de securitate, în special securitatea României, având în vedere că ţara noastră este plasată într-o zonă cu probleme.

"Am avut, evident, în primul rand, discuții despre Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, împreună am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politică, partea militara sunt excelente și am convenit sa încercăm să lucram si pe partea economica, un parteneriat de acest fel trebuie sa aiba partea economica foarte substantială", a afirmat președintele Klaus Iohannis.

Cei doi au discutat despre situaţia din Ucraina şi despre noua bază de la Deveselu, care va fi dată în funcţiune, potrivit preşedintelui Iohannis, probabil în cursul acestui an.

"Am concluzionat că avem o colaborare în acest domeniu foarte bună", a afirmat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că vicepreşedintele SUA, Joe Biden, şi-a exprimat mulţumirea faţă de modul în care merg lucrurile în România în privinţa combaterii corupţiei.

Întâlnirea dintre președintele Iohannis și vicepreședintele SUA a avut loc la Casa Albă, iar la întrevedere a participat şi noul ambasador al României în SUA, George Maior.

Declaratia de presa integrala a presedintelui Romaniei:

"Tocmai s-a terminat intalnirea pe care am avut-o la Casa Alba cu Vicepresedintele Joe Biden. O intalnire foarte buna, foarte calda, o intalnire care a durat mai mult de o ora, in cadrul careia am avut ocazia sa discutam foarte multe probleme care ne preocupa pe toti.

Am avut, evident, in primul rand, discutii despre Parteneriatul Strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, impreuna am evaluat acest parteneriat care este unul foarte bun, foarte puternic. Partea politica, partea militara sunt excelente si am convenit sa incercam sa lucram si pe partea economica, un parteneriat de acest fel trebuie sa aiba partea economica foarte substantiala.

In al doilea rand, am discutat despre situatia din Romania, evident. Vicepresedintele Biden si-a exprimat multumirea fata de mersul lucrurilor in domeniul combaterii coruptiei, si-a exprimat increderea in continuarea acestui demers.

Dupa care, am evaluat impreuna unele chestiuni legate de securitate, securitatea in special a Romaniei, sigur, avand in vedere ca suntem plasati intr-o zona cu probleme. Am discutat despre situatia din Ucraina, am discutat insa si despre noua baza de la Deveselu, care va fi data in functiune probabil inca in cursul acestui an. Am concluzionat ca avem o colaborare in acest domeniu foarte buna.

Am discutat evident si despre criza in care ne aflam acum in Europa, despre numarul mare de refugiati care vin in Europa si modul in care vom gestiona aceasta criza. Am discutat despre situatia din Moldova si, in final, i-am spus Vicepresedintelui Biden ca noi organizam la Bucuresti, in noiembrie, un mini-summit NATO si l-am invitat, in masura in care, sigur, ii permite timpul, sa participe la acest mini-summit.

In concluzie o intalnire foarte buna, cu rezultate foarte bune, lucru care, cu siguranta, poate sa ne bucure."

 Autor:
Politica Romaneasca
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza