Președintele Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de premier

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, că l-a desemnat pe actualul ministru al Finanţelor Florin Cîţu pentru funcţia de prim-ministru.

Adăugat: 27 Februarie 2020
Ultima actualizare:27 Februarie 2020

Politica Romaneasca
Foto: Florin Cîțu. Sursa: Facebook
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a avut o nouă rundă de consultări, la Palatul Cotroceni, cu partidele politice parlamentare, pentru a desemna un prim-ministru, după ce Ludovic Orban şi-a depus mandatul.

Şeful statului a lăudat eforturile PNL, despre care a spus că a venit cu o agendă reformatoare, şi a susţinut ca acest lucru nu a fost dorit de PSD, care a reuşit să coaguleze majoritatea care a trecut o moţiune de cenzură prin Parlament.

Fără să mai ai evoce alegerile anticipate, preşedintele Iohannis şi-a argumentat nominalizarea prin dorinţa de a evita blocajul şi de a rezolva problemele ţării.

Klaus Iohannis: După consultări, acum am decis deja să fac o desemnare pentru a mişca lucrurile în aşa fel încât să nu ne blocăm politic. Astăzi, am decis să desemnez pentru poziţia de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîţu, actualmente ministru al finanţelor publice, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în faţa Parlamentului cu o echipă guvernamentală şi cu un program de guvernare.

Înainte de a face acest anunţ, preşedintele Klaus Iohannis a trecut în revistă momentele de pe scena politică ce au determinat convocarea consultărilor.

El a precizat că PNL a dorit schimbarea legislaţiei privind alegerea primarilor, însă acest lucru a fost respins de PSD, care a adunat o majoritate şi a trecut o moţiune de cenzură prin Parlament.

După aceea, şeful statului l-a desemnat prim-ministru tot pe Ludovic Orban, însă, PSD a tergiversat procedurile parlamentare şi s-a ajuns la blocaj, iar premierul şi-a depus mandatul.

Liberalii au fost primii la consultările de la Palatul Cotroceni, iar preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că susţine decizia preşedintelui României privind premierul desemnat.

Ludovic Orban: Avem încredere în preşedintele României, între preşedintele României şi Partidul Naţional Liberal există un parteneriat pentru România şi avem convingerea că preşedintele României va lua decizia corectă, pe care noi o vom susţine.

Au urmat social-democraţii la discuţii. În opinia preşedintelui interimar al PSD, Marcel Ciolacu, atât liberalii, cât şi preşedintele Klaus Iohannis doresc prelungirea crizei politice.

El a adăugat că PSD nu va vota un guvern minoritar al PNL, ci un guvern de specialişti sau de uniune naţională.

Marcel Ciolacu: Am înştiinţat preşedintele României, astăzi, că nici nu aveam de gând, cum nu am avut de gând nici prima oară, să venim cu o propunere de prim-ministru al Partidului Social-Democrat, nici măcar în componenţa guvernului să fie membri ai Partidului Social Democrat sau membri Pro România. Decizia - repet - a preşedintelui şi a Partidului Naţional Liberal a fost de a prelungi această criză. Vom vedea decizia de această dată.

USR a venit la consultări cu o propunere de premier: Dacian Cioloş. Liderul USR, Dan Barna, spunea că Uniunea este dispusă să intre la guvernare, iar noul executiv să aibă ca obiectiv alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Dan Barna: În momentul de faţă, este nevoie de o colaborare onestă şi consistentă mai largă pentru a putea scoate România din criză. Din această perspectivă, USR şi-a exprimat foarte clar disponibilitatea şi dorinţa de a participa la guvernare în măsura în care se va constitui o majoritate necesară în Parlament. Vorbim despre o participare la guvernare asumată, o participare cu miniştri, o participare în care să putem să implementăm politicile publice pe care USR şi Alianţa USR-PLUS le susţin în spaţiul public.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, vrea un guvern politic şi nu va susţine un executiv tehnocrat.

Kelemen Hunor: Credem că, în acest moment, cea mai bună soluţie ar fi un guvern politic, dacă se poate un guvern de coaliţie, cât de cât o majoritate, nu confortabilă că nu se poate în actuala configuraţie, dar un guvern care e mai mult decât un guvern PNL, un guvern minoritar.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că partidul său a venit la Palatul Cotroceni cu o propunere de premier.

Eugen Tomac: Avem obligaţia să acţionăm responsabil, cu soluţii, pentru a depăşi acest moment cât mai rapid. De aceea, Partidul Mişcarea Populară a venit cu o propunere de prim-ministru în persoana domnului Cristian Diaconescu.

ALDE vrea un premier independent - a declarat preşedintele Alianţei, Călin Popescu-Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu: Soluţia optimă într-o astfel de situaţie este un premier independent, care să conducă un guvern însărcinat cu organizarea alegerilor la termen. Deci, nu anticipat!

Liderul Pro România, Victor Ponta, s-a autopropus pentru funcţia de premier, însă ar sprijini şi un guvern profesionist.

Victor Ponta: Ne-am arătat disponibilitatea de a discuta cu persoana pe care o va desemna şi, dacă există o soluţie bună pentru România, un guvern profesionist, de oameni preocupaţi sută la sută de rezolvarea problemelor ţării, putem să sprijinim.

La consultările cu şeful statului au participat şi reprezentanţii grupului minorităţilor naţionale din Parlamentul României.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
27 Februarie 2020


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza