Preşedintele Iohannis, în vizită oficială în Ucraina

Marţi, preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte la Kiev cu preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko.

Adăugat: 17 Martie 2015
Ultima actualizare:17 Martie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

UPDATE Înaintea plecării spre Ucraina, şeful statului a făcut o scurtă declaraţie de pe aeroportul "Henry Coandă".

"Am dat curs invitaţiei domnului preşedinte Petro Poroşenko de a face această vizită la Kiev. Doresc să reafirm sprijinul nostru constant pentru Ucraina şi pentru parcursul său european. Vizita va debuta cu o întâlnire cu omologul ucrainean, domnul preşedinte Petro Poroşenko, urmată de o întâlnire cu primul ministru Iaţeniuk şi cu preşedintele Radei, domnul Groisman. Pe agenda discuţiilor se vor afla evoluţiile din sud-estul Ucrainei, context în care voi exprima, încă o dată, susţinerea României pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. România îşi doreşte să fie un factor activ în găsirea unor soluţii politice la situaţia din estul Ucrainei în promovarea democraţiei şi păcii în regiune", a arătat preşedintele.

Iohannis a mai anunţat că vor fi discutate şi teme bilaterale.

"Suntem interesaţi în a avea un stat vecin ferm angajat pe calea consolidării democratice şi pe calea europenizării. Vom aborda şi teme bilaterale. România are disponibilitatea deplină pentru întărirea cooperării şi a parteneriatului între ţările noastre atât în ce priveşte dialogul politic, cât şi în ce priveşte proiecte concrete. Am convingerea că putem construi o agendă de cooperare bazată pe pragmatism şi pe încredere. Un alt subiect de discuţie va fi reprezentat şi de sprijinirea etnicilor români din Ucraina şi a acelor ucraineni din România, obiectiv care poate fi atins inclusiv prin reactivarea mecanismelor guvernamentale", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis îşi va începe vizita oficială în Ucraina cu vizitarea Monumentului Victimelor Holodomorului şi participarea la un moment solemn în Piaţa Independenţei (Maidan).

Ulterior, el va fi primit în cadrul unei ceremonii oficiale la sediul Administraţiei Prezidenţiale de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, cu care va avea convorbiri tete-a-tete şi oficiale cu participarea membrilor celor două delegaţii.

La finalul întrevederii, cei doi oficiali vor susţine o declaraţie de presă comună.

Potrivit portalului de ştiri PressOrg. în cadrul vizitei la Kiev, preşedintele României va mai avea întâlniri cu premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, şi cu preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Volodimir Groisman.

Potrivit ambasadorului ucrainean la UE, Konstantin Eliseev, la Kiev mai sunt aşteptaţi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, menţionează sursa citată şi preluată de Rador.

Vizita la Kiev a preşedintelui Klaus Iohannis are loc într-un context geo-politic complicat, iar discuţiile cu omologul său, Petro Poroşenko, vor viza în principal evoluţiile din regiune după anexarea Crimeii de către Rusia şi izbucnirea conflictului din estul Ucrainei.

Şeful statului a exprimat cu mai multe ocazii susţinerea fermă a României pentru suveranitatea, independenţa şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional şi a condamnat ferm deteriorarea situaţiei de securitate din vecinătate.

De asemenea, preşedintele s-a pronunţat pentru o implementare progresivă a pachetului de măsuri convenit la Minsk în luna februarie.

De altfel, preşedintele Klaus Iohannis spunea că susţine soluţia diplomatică, bazată pe dialog pentru încetarea conflictului armat din Ucraina şi a anunţat că România doreşte să se implice în rezolvarea acestei probleme.

În acest sens, şeful statului a convenit cu preşedinte Petro Poroşenko intensificarea coperării bilaterale în scopul întăririi securităţii din regiune pentru că, în opinia sa, rolul României este de a fi un reper de stabilitate în zonă şi de gândire politică înţeleaptă într-un context tensionat.

După vizita la Kiev, preşedintele Klaus Iohannis va merge la Bruxelles pentru a participa la reuniunea Consiliului European.

Şefii de stat şi guvern vor discuta despre uniunea energetică europeană, relaţia cu Rusia şi situaţia din Ucraina.

Înaintea reuniunii, preşedintele României va fi prezent la întâlnirea liderilor PPE, care are loc în marja Consiliului.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza