Preşedintele Iohannis : Doresc să reafirm sprijinul nostru constant pentru Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis se întâlneşte, marţi la prânz, la Kiev, cu omologul său ucrainean, Petro Poroşenko.

Adăugat: 17 Martie 2015
Ultima actualizare:17 Martie 2015

Politica Romaneasca
Foto: presidency.ro Preşedintele României, Klaus Iohannis şi preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko
trimite pe mail

UPDATE  După întrevederea cu omologul său ucrainean, preşedintele Iohannis a spus că România îşi doreşte să fie un partener al Ucrainei şi să împărtăşească acestei ţări " experienţa şi expertiza acumulată în procesul de pregătire pentru aderarea la Uniunea Europeană şi la NATO".

"În acest sens, ne-am referit la continuarea proceselor de reformă internă, în special privind consolidarea democraţiei şi întărirea statuluid e drept. În acest demers, pornim de la un angajament comun, o relaţie de bună vecinătate şi o regiune sigură şi prosperă. O asemenea evoluţie este benefică cetăţenilor ucraineni, întregii regiuni, consolidând stabilitatea în această parte a Europei. Considerăm că, atunci când există voinţă politică, dublată de o preocupare reală şi sinceră pentru o bună şi transparentă informare a cetăţenilor noştri, provocările pot deveni oportunităţi", a spus Iohannis.

Acesta a subliniat că România susţine "suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei". 

Klaus Iohannis a mai arătat în conferinţa comună, că a mai discutat cu preşedintele Ucrainei "importanţa aplicării rapide şi necondiţionate a pachetului de înţelegeri de la Minsk din 12 februarie 2015".

La rândul său, preşedintele ucrainean, Petro Poroşenko, a declarat că a convenit cu omologul său român, Klaus Iohannis, asupra coordonării acţiunilor în ceea ce priveşte Transnistria.

"Am acordat o atenţie deosebită evenimentelor din Republica Moldova, în special din regiunea transnistreană, şi am convenit asupra coordonării acţiunile noastre privind Transnistria, pentru a facilita deblocarea conflictului şi pentru a ajuta Moldova independentă şi suverană să îşi restabilească integritatea teritorială şi să reintegreze regiunea transnistreană în Moldova", a spus preşedintele Poroşenko, la conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început vizita cu un moment solemn la Monumentul victimelor Holodomorului din Kiev, unde a depus un aranjament din spice de grâu, a aprins o lumânare şi a tras un clopot simbolic în memoria celor 7 milioane de ucraineni care au murit prin înfometare din cauza politicii staniliste, informează corespondentul RRA.

Un alt moment simbolic a fost în Piaţa Independenţei din centrul capitalei Ucrainei, unde au avut loc manifestaţiile pro-europene.

Cel mai important punct pe agenda vizitei l-a reprezentat întâlnirea cu preşedintele Petro Poroşenko, cu care şeful statului a avut convorbiri tete-a-tate şi cu care urmează în curând să susţină o declaraţie de presă.

La plecarea spre Kiev, preşedintele Klaus Iohannis a spus că România are disponibilitatea deplină penru întărirea cooperării şi parteneriatului dintre cele ţări.

"Doresc să reafirm sprijinul nostru constant pentru Ucraina şi pentru parcursul său european. Pe agenda discuţiilor se vor afla evoluţiile din sud-estul Ucrainei, context în care voi exprima, încă o dată, susţinerea României pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Ucraine", a spus Iohannis.

Şeful statului a precizat că un alt subiect pe agenda discuţiilor cu liderii de la Kiev este cel referitor la sprijinirea etnicilor români din Ucraina şi a celor ucraineni din România.

Şeful statului român se află într-o vizită de o zi în Ucraina.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Martie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza