Preşedintele Iohannis convoacă un referendum privind justiţia pe 26 mai

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joi, că va convoca un referendum pe data de 26 mai.

Adăugat: 28 Martie 2019
Ultima actualizare:28 Martie 2019

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, în această după-amiază, că va convoca un referendum privind justiţia, fără a preciza deocamdată la ce întrebări vor fi chemaţi românii să răspundă.

În acest context, şeful statului a criticat dur guvernul PSD-ALDE pentru faptul că emite ordonanţe de urgenţă, încălcând astfel prerogativele de legiferare ale Parlamentului. Klaus Iohannis a spus că PSD continuă asaltul asupra justiţiei şi că guvernarea social-democrată este, cităm, "un accident regretabil al democraţiei".

Klaus Iohannis: Este cert: voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate! PSD continuă asaltul la adresa justiţiei declanşat încă de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediştii vor să dea ordonanţe de urgenţă prin care să modifice codurile penale. Golăneala guvernului PSD de astăzi a depăşit orice limită! Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o ordonanţă într-un domeniu sau altul. Nu este nici în spiritul Constituţiei, nu serveşte nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca guvernul să apeleze atât de des la ordonanţe de urgenţă. Ordonanţele de urgenţă practic şi-au pierdut menirea esenţială şi au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democraţiei care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând astfel orice control de constituţionalitate înainte de intrarea în vigoare a ordonanţei.
Trebuie să punem punct acestei practici şi trebuie s-o facem acum. Diletantismul şi incompetenţa caracterizează modul în care guvernează PSD. Când aceste trăsături se împletesc cu intenţia de a legifera în interesul infractorilor, fie ei şi lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru România.
Este complet nejustificată urgenţa pe care guvernul să o dea acestor ordonanţe. Adoptarea unor astfel de ordonanţe ar intra în conflict cu prerogativa constituţională a parlamentului de a legifera, câtă vreme Codul Penal încă se discută în parlament. Pesediştii trebuie să înceteze aceste atacuri permanente la adresa justiţiei. Pesediştii trebuie să înţeleagă că justiţia nu este la bunul lor plac. Sunt nişte principii extrem de simple în orice stat de drept şi în orice democraţie, sunt valori pentru care oamenii au ieşit în stradă şi în decembrie '89, şi în ultimii doi ani. Este evident că PSD de încearcă să ignore aceste adevăruri. Dar le dau o veste: nu o mai pot face. Justiţia este o temă de interes naţional, iar cetăţenii au dreptul suveran de a decide dacă vor sau nu să lase corupţia să devină politică de stat.
Este atributul meu, ca preşedinte, să cer poporului să-şi exprime prin referendum, pe 26 mai, voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Trebuie să lăsăm cetăţenii să decidă, pentru că aceşti pesedişti diletanţi au pervertit semnificaţia votului pe care l-au primit şi încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes.
În aceste condiţii, atrag atenţia că este ilegitimă emiterea unei ordonanţe de urgenţă în această materie înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum.
Votul este fundamentul democraţiei şi sursa legitimităţii acţiunilor oricărui om politic. De ce vă este frică de referendum, domnilor pesedişti? De ce, în loc să încurajaţi oamenii să meargă la vot, ameninţaţi că faceţi secţii separate de vot pentru europarlamentare şi pentru referendum? Încetaţi să guvernaţi doar în propriul vostru interes şi întoarceţi-vă către români.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
28 Martie 2019


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza