Preşedintele Iohannis anunţă demararea de consultări cu partidele pentru rezolvarea tensiunilor

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va începe consultări la Palatul Cotroceni pentru a găsi soluţii la actuala criză în cazul în care coaliţia de guvernare nu reuşeşte să rezolve rapid tensiunile apărute după emiterea ordonanţei 13.

Adăugat: 8 Februarie 2017
Ultima actualizare:8 Februarie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, preşedintele României
trimite pe mail

Într-un discurs rostit în parlament, şeful statului a indicat şi limitele în care, în opinia sa, ar trebui căutată soluţia. 

"Retragerea ordonanţei 13 şi eventual demiterea chinuită a unui ministru este cu certitudine prea puţin. Alegeri anticipate sunt, în această fază, prea mult. Cine trebuie să vină cu soluţia? În mod natural, cel care a creat problema, PSD. Aţi câştigat, acum guvernaţi şi legiferaţi, dar nu oricum", a spus Iohannis. 

Încă de la începutul mesajului, preşedintele Iohannis a criticat dur coaliţia aflată la putere, despre care a spus că a avut ca primă preocupare să rezolve problemele cu justiţia ale unor politicieni. 

"Ce fel de naţiune vrem să fim? Vrem să fim o naţiune puternică, prosperă, o naţiune care îşi construieşte un stat de drept şi îl respectă, sau vrem să fim o naţiune slabă, dispreţuită, care pune totul în joc pentru a salva pe câţiva din situaţii dificile? ", se întreabă retoric  Klaus Iohannis.

Iohannis nu renunţă la referendum

Şeful statului a mai transmis că nu renunţă la referendumul privind apărarea independenţei justiţiei şi continuarea luptei anticorupţie şi că îl va convoca imediat ce va primi răspunsul parlamentului.

A fost cel mai tensionat mesaj pe care preşedintele Klaus Iohannis l-a rostit până acum în parlament, aplaudat de opoziţie, dar de cealaltă parte primit cu vociferări.

De menţionat că la jumătatea discursului, parlamentarii PSD şi ALDE au părăsit sala de plen.

Preşedinţii celor două camere, Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, nu l-au întâmpinat pe şeful statului la intrarea în parlament şi, tot în premieră, guvernul nu a fost invitat la discurs; un discurs care a dezamăgit şi nemulţumit puterea. 

Liviu Dragnea: Iohannis a vorbit despre divizare

Liderul social-democrat, Liviu Dragnea, susţine că în loc să îşi exercite rolul de mediator, preşedintele Klaus Iohannis a ales să vorbească despre divizare, ceea ce i-a făcut pe parlamentarii PSD, să părăsească sala. 

"Sunt de acord cu dumnealui că alegerile anticipate nu reprezintă o soluţie, am înţeles îndemnul ca guvernul să fie unul performant şi puternic, în sensul ăsta şi îndemnul meu este să lase guvernul în pace să guverneze", a spus Liviu Dragnea .

Şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat dezamăgit de discursul susţinut de şeful statului, care, în opinia sa, a venit să spună legislativului ce să facă. 

"M-am aşteptat ca în acest moment de tensiune, în acest moment de criză politic preşedintele cu înţelepciunea de care ar trebui să dea dovadă toţi liderii politici, ar trebui să găsească calea către dialog, de detensionare, pentru că este un interes care e mai presus de interesul partizan", a afirmat Tăriceanu.

Opoziţia sprijină demersul preeşdintelui Iohannis

De cealaltă parte, liderul liberalilor, Raluca Turcan, consideră că şeful statului a exprimat ceea ce aşteptau milioane de români şi că este regretabil modul în care s-au comportat parlamentarii PSD şi ALDE, părăsind sala. 

"Din nefericire, mesajul pe care l-au transmis parlamentarii PSD a fost unul de lipsă de dorinţă de reconciliere. Asta înseamnă că de fapt nu se doreşte rezolvarea acestei tensiuni", a acuzat Turcan.

Şi USR, prin purtătorul de cuvânt Dan Barna, consideră că preşedintele a transmis în mod decent majorităţii că este necesar un gest asumat pentru ceea ce s-a întâmplat în această săptămână în România.

"Poziţionarea pe care domnia sa a solicitat-o parlamentului şi guvernului este aceea ca prin majoritatea de care dispune PSD să se găsească o soluţie prin care într-adevăr ceea ce s-a întâmplat să fie asumat", a susţinut el.

La rândul său, PMP susţine că societatea românească nu are nevoie de conflicte interne şi că doar printr-un dialog constructiv al tuturor forţelor politice se poate detensiona actuala situaţie.
 Autor:
Radiojurnal
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Angela Matei
Adăugat:
8 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza