Președintele Iohannis a suspendat ședința CSAT pe tema rectificării bugetare

Președintele a declarat că în ședința CSAT nu s-a ajuns la consens, iar în aceste condiții avizul necesar penru rectificarea bugetului instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale nu a putut fi emis.

Adăugat: 5 Septembrie 2018
Ultima actualizare:5 Septembrie 2018

Politica Romaneasca
Foto: Klaus Iohannis, președintele României
trimite pe mail

Președintele Klaus Iohannis a luat ieri măsura fără precedent de a suspenda ședința Consiliului Suprem de Apărare a țării, unde era discutat bugetul instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale, cerând Guvernului să revină cu propuneri care să evite tăierile bugetare în acest domeniu.

Șeful statului spune că la ședința CSAT nu s-a putut obține consensul prin care acesta ia deciziile și că directorii serviciilor și instituțiilor au argumentat că în aceste condiții de tăieri nu se pot atinge obiectivele stabilite, tot în CSAT, în prima parte a anului 2018.

Președintele Klaus Iohannis a declarat că în ședința CSAT nu s-a ajuns la consens, iar în aceste condiții avizul necesar penru rectificarea bugetului instituțiilor cu atribuții în domeniul securității naționale nu a putut fi emis.

Șeful statului i-a cerut Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare bugetară, care să elimină tăierile bugetelor acestor instituții.

El a susținut că nu este admisibil ca securitatea României să fie pusă în dificultate, în contextul în care rectificarea este una puternic pozitivă.

"După părerea mea, rectificarea bugetară este necesară. Pe de altă parte, nu dorim să facem abstracție de la principiul colaborării loiale între instituțiile statului. Și atunci, prin suspendarea ședinței CSAT, am creat posibilitatea Guvernului să revină cu un nou proiect de rectificare, să renunțe la aceste tăieri bugetare în zona securității naționale, care în niciun caz nu pot fi explicate decât printr-o sintagmă de tip "șicană politică", să se revină la discuții, la colaborări, și imediat ce situația va fi remediată se va putea obține avizul CSAT", a spus Iohannis.

Decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a convoca şedinţa CSAT a venit după ce Guvernul i-a cerut să facă acest lucru în regim de urgenţă.

Executivul susţinea că şeful statului doreşte să blocheze prima rectificare bugetară a anului, ceea ce afectează negativ economia şi drepturile fundamentale ale românilor.

În replică, preşedintele României a precizat că rectificarea putea fi făcută fără avizul CSAT în toate domeniile, cu excepţia celui de securitate naţională.Autor:
Oana Bâlă
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Septembrie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza