Preşedintele cere interzicerea prezenţei pe teritoriul României a membrilor partidului Jobbik

Preşedintele Traian Băsescu le solicită guvernului şi parlamentului să emită un act normativ prin care să interzică prezenţa membrilor partidului ungar Jobbik în România.

Adăugat: 12 Martie 2014
Ultima actualizare:12 Martie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Vona Gabor, liderul Jobbik
trimite pe mail

Şeful statului a afirmat, marţi seara, într-o declaraţie de presă de la Palatrul Cotroceni, că va aborda acest subiect în următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi a catalogat formaţiunea maghiară drept extremistă. 

"Libertatea, democraţia, dreptul de mişcare, dreptul la liberă exprimare nu pot merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, face rău altora, iar Jobbik este un partid extremist de care le este ruşine şi guvernanţilor de la Budapesta şi nu îi acceptă în alianţe. Nu văd de ce ne-ar fi nouă ruşine să îi dăm afară sau să nu mai aibă acces în România", a spus Traian Băsescu.  

Reacţia lui Traian Băsescu survine incidentelor de acum două zile de la Târgu-Mureş, când persoane neidentificate între care şi presupuşi membri ai partidului de extremă dreapta din Ungaria s-au îmbrâncit cu forţele de ordine.

Partidul Jobbik reprezintă extrema dreaptă în Ungaria şi are 43  de mandate în legislativul de la Budapesta. Jobbik şi aripa sa paralimiltară, Garda Maghiară, s-au remarcat ca mişcări de extremă dreapta ultranaţionaliste şi iredentiste.

Poziţia preşedintelui Traian Băsescu vine şi pe fondul declaraţiilor dfăcute în PE de Laszlo Tokes. El a comparat situaţia secuilor din Transilvania cu cea din Crimeea şi a cerut susţinere internaţională pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc.

UDMR dezavuează prezenţa extremiştilor în România

Şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avut o reacţie în urma conflictelor care au avut loc de 10 martie la Târgu Mureş.

Potrivit acestuia protestatarii de extremă dreapta din Ungaria ar fi trebuit să manifesteze în Ungaria, şi nu în România, nici la Târgu Mureş şi nici în alte localităţi.

"Cei care au venit şi au protestat din Ungaria, vorbesc de extrema dreaptă, ar trebui să protesteze în Ungaria. Noi ne-am delimitat de ei, nu noi am organizat, nu noi i-am invitat. Când vine un grup de extremă dreaptă din Ungaria sau de oriunde eu cred că fiecare om cu valori şi principii democratice trebuie să se delimiteze", a spus liderul Uniunii, marţi, la Palatul Parlamentului.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
12 Martie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza