Preşedintele cere Curţii Constituţionale să decidă cine merge la Bruxelles

Preşedintele Traian Băsescu a sesizat Curtea Constituţională cu privire la conflictul juridic de natură constituţională privind reprezentarea României la Consiliul European.

Adăugat: 25 Iunie 2012
Ultima actualizare:25 Iunie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele României se adresează Curţii Constituţionale pentru a decide cine va merge la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles.

Sesizarea preşedintelui Traian Băsescu cu privire la conflictul juridic de natură constituţională pe marginea reprezentării României la Consiliul European va fi dezbătută miercuri de judecătorii Curţii Constituţionale.

În urmă cu o săptămână, preşedintele Traian Băsescu i-a trimis  premierului o scrisoare în care îi atrăgea  atenţia că participarea la Consiliul Europei fără mandat din partea şefului statului echivalează juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a preşedintelui.

"Absenţa unei aprobări exprese din partea preşedintelui României cu privire la mandatul participării la reuniunea Consiliului European din 28-29 iunie 2012, coroborată cu lipsa delegării exprese a prim-ministrului în calitate de reprezentant al statului român, va echivala din punct de vedere juridic cu o însuşire a unei atribuţii constituţionale a presedintelui României de catre prim-ministru", se arată în scrisoarea trimisă de şeful statului.

Conflict între preşedinte şi premier pe tema reprezentării României la Bruxelles

Premierul Victor Ponta susţine  că este în interesul României ca Guvernul să fie reprezentat  la lucrările Consiliului European din 27 iunie.

Victor Ponta preciza  că subiectele ce vor fi discutate, la această reuniune, ţin de agenda Executivului şi nu de cea a Preşedinţiei.

Ministerul de Externe a transmis săptămâna trecută la Comisia Europeană componenţa delegaţiei României pentru reuniunea Consiliului European de la finele lunii iunie, care îi include pe primul-ministru Victor Ponta ca şef al delegaţiei, pe ministrul Afacerilor Externe şi pe cel al Afacerilor Europene, nu şi pe preşedintele Traian Băsescu.

Discuţiile dintre preşedinte şi premier au eşuat

În 15 iunie, premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu se întâlneau pentru a tranşa problema reprezentării României la Bruxelles.

Întâlnirea a fost un eşec pentru că cei doi nu au ajuns la un punct de vedere comun în ceea ce priveşte acest subiect.

"Nu am ajuns la o concluzie, adică, ne-am înţeles că nu ne-am înţeles încă şi că vom continua dialogul, ca până pe 28 să agreăm soluţia instituţională cea mai bună. Evident, în sensul că eu consideram că primul ministru, preşedintele, că preşedintele", preciza  Victor Ponta, după întâlnirea cu preşedintele.

Ponta, recomandat de Parlament

În data de 12 iunie, plenul Parlamentului a adoptat cu 249 de voturi pentru, 30 împotrivă şi o abţinere, o declaraţie prin care recomandă reprezentarea României de către premierul Victor Ponta la reuniunea Consiliului European din 28 iunie.

În replică,  Traian Băsescu a subliniat că preşedintelui nu-i poate fi partajată reprezentativitatea, făcând referire la declaraţia  Parlamentului privind reprezentarea României la Consiliul European din 28 iunie de către premierul Victor Ponta, punctând totodată că Legislativul nu poate să dea mandat Executivului.
    
"Cel mai ridicol lucru este să crezi că Parlamentul poate să dea mandat Guvernului. Sunt puteri separate în stat. Guvernul poate fi controlat de Parlament, dar nu să primească mandat", a declarat  Traian Băsescu, la Palatul Cotroceni

Preşedintele Traian Băsescu a avut mai multe conferinţe de presă în care a explicat că există o singură persoană care reprezintă statul şi acesta e preşedintele, conform Constituţiei.Autor:
Cristina Dumitrescu
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
25 Iunie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza