Preşedintele Băsescu este pentru păstrarea măsurilor de austeritate

Preşedintele Traian Băsescu a subliniat , la postul public de televiziune, că trebuie menţinute măsurile de austeritate.

Adăugat: 5 August 2010
Ultima actualizare:5 August 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Şeful statului a  atras atenţia că trebuie finalizată urgent legea pensiilor, pentru a nu fi nevoiţi să facem noi împrumuturi care să acopere deficitul din domeniu.  


Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat mulţumit de aprecierile delegaţiei FMI, care a spus că, în general, România şi-a îndeplinit angajamentele, însă şeful statului a atras atenţia că numai concedierile în sistemul de stat nu sunt de ajuns. În opinia şefului statului, este nevoie de flexibilizare.  


"Acum sunt acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar. Nu este suficient, în opinia mea", a spus Traian Băsescu.


În  plus, preşedintele i-a criticat, fără să-i numească, pe miniştrii care au vorbit despre posibilitatea ca de anul viitor să fie majorate salariile în sistemul de stat.  


"Dacă nu continuăm cu măsurile de austeritate şi în 2011, nu redresăm România. Marile dezechilibre generate de măsurile din  2007 şi 2008 trebuie corectate în 2010 şi menţinute în 2011", a susţinut preşedintele.


În ultimele zile ministrul Economiei, Adriean Videanu, cel al Finanţelor, Sebastian Vlădescu şi chiar premierul Emil Boc au anunţat că în 2011 sunt posibile creşteri salariale la bugetari.


Preşedintele a avertizat că, indiferent ce măsuri de austeritate se vor lua, România rămâne cu o mare problemă - cea a deficitului din sistemul de pensii dincolo de 2011.


El a  menţionat că dacă rămâne valabilă actuala Lege a pensiilor şi în 2013, România va avea un deficit de 4,5 miliarde de euro la bugetul de pensii.

"Disponibilizarea a 74.000 de bugetari - nu este suficient"


Preşedintele Traian Băsescu a declarat,  că există acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de bugetari, din cei 1,35 milioane, şeful statului apreciind că "nu este suficient".


Preşedintele a menţionat că în 2009 s-a redus numărul de bugetari cu 18.000.


"Puţin", a apreciat Băsescu, menţionând că acesta este unul din motivele pentru care a criticat Guvernul.


"În 2010, de la 1 ianuarie şi până acum, (aparatul de stat a scăzut, n.r.) cu 27.265 de bugetari. Puţin. (...) Trebuie accelerat procesul", a spus Băsescu.


El a menţionat că selectarea personalului trebuie făcută pe criterii de calitate, nu pe criterii politice.


"Acum sunt acte normative emise pentru disponibilizarea a 74.000 de oameni din sectorul bugetar, din cei 1,35 milioane. Este de urmărit punerea în aplicare a acestor acte normative şi vreau să vă spun public: nu este suficient, în opinia mea", a psus Băsescu.El a spus că este nevoie de măsuri pentru cei 74.000 de salariaţi din sistemul bugetar şi a amintit că există 3,2 miliarde de euro din banii UE pentru recalificarea forţei de muncă.


"Vreau să le transmit şi un mesaj şi lor şi liderilor sindicali, cei care îi reprezintă cu veselie la televizor: sunt primii responsabili de neatragerea fondurilor europene până la ora asta", a spus Băsescu.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
5 August 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza